Na světě je kosmetika, která neobsahuje mikroplasty. Vyrobily ji české firmy

ČTK ČTK
10. 10. 2018 12:58
Kosmetika obsahuje rozložitelné látky. Výrobci tak bojují proti mikroplastům, drobným částicím, které se dostávají do těla společně s pitnou vodou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Praha - České firmy Nafigate Corporation a Nafigate Cosmetics vyvinuly a vyrobily kosmetiku, která se zcela rozkládá a nezatěžuje tak životní prostředí mikroplasty. Na tiskové konferenci v Muzeu pražského vodárenství ji představili zástupci společností. Nová kosmetika se jmenuje Věnováno Vám a přírodě.

Funkci mikroplastů, které bývají v kosmetických výrobcích obsaženy, nahrazuje v nové kosmetice polymer P3HB, který je na rozdíl od umělých látek rozložitelný ve vodě. Vyvinula ho česká biotechnologie Hydal.

"Z přírody jsme si vypůjčili systém, který funguje už stovky milionů let. Bakterie umí zpracovávat suroviny v přírodě a vyrobit z nich biopolymer, následně jej umí spotřebovat," uvedla Lenka Mynářová z Nafigate Corporation. Pokud jej bakterie nespotřebují, slouží jako potrava pro další mikroorganismy.

Polymer vytváří krystaly, které umí nahradit mletý polyethylen vyskytující se především v peelingových gelech.

"Řekli jsme si, že polyethylen nebudeme jen nahrazovat, ale také vytvoříme kosmetiku, jež nezatíží životní prostředí nijak, nejen mikroplastem," doplnila Mynářová.

Mikroplasty obsahuje podle výzkumu Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd ČR i pitná voda, uvedl Institut cirkulární ekonomiky. Až 30 procent těchto drobných částic podle analýzy ve vodě zůstává a nelze je odstranit.

Nejčastěji jde o PET, polypropylen a právě polyethylen, který bývá obsažen například v zubních pastách či sprchových gelech. Mikroplasty jsou v kosmetickém průmyslu přidávány do produktů s abrazivními vlastnostmi, protože umí odstranit odumřelé kožní buňky a nečistoty z pokožky.

Podle Ladislava Bartoše z firmy Veolia není z hlediska pitné vody problém s mikroplasty tak závažný, jak je prezentováno. Vodárníci ale podle něj vítají každý příspěvek omezující znečišťování. "Problém mikroplastů se týká zejména oceánů a méně vyspělých krajin. Vítáme takovou kosmetiku i jiné výrobky založené na biodegradabilních materiálech, protože je to asi jediná cesta, jak si zachovat planetu životaschopnou i pro další generace," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy