Na sociální věci jde osmina HDP. Statistici rozebrali vládní výdaje za rok 2015

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 1. 2017 14:05
Celkové výdaje vládního sektoru dosáhly 42 procent hrubého domácího produktu. Nejvíce peněz vydaly vládní instituce na sociální ochranu, zdravotnictví a ekonomické záležitosti jako třeba investiční dotace (6,6 procenta).
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Největší část výdajů ministerstev a dalších vládních institucí šla v Česku v roce 2015 na sociální dávky, a to v rozsahu 12,5 procenta hrubého domácího produktu. Mzdy a platy zaměstnancům představovaly 8,7 procenta HDP.

Celkové výdaje vládního sektoru dosáhly 42 procent hrubého domácího produktu. Uvedli to dnes zástupci Českého statistického úřadu. 

Ministerstva, zdravotní pojišťovny, ale i příspěvkové organizace jako školy, nemocnice či dětské domovy celkem vydaly 1,9 bilionu korun – o 0,6 procentního bodu méně než v předchozím roce.

Nejvíce peněz vydaly vládní instituce na sociální ochranu (12,6 procenta HDP), zdravotnictví (7,6 procenta) a ekonomické záležitosti jako třeba investiční dotace (6,6 procenta). Naopak nejmenší zastoupení měly výdaje na bydlení a společenskou infrastrukturu (0,7 procenta), obranu (0,9 procenta) a ochranu životního prostředí (1,1 procenta).

"Díky této analýze struktury výdajů také víme, kolik vynaložil sektor vládních institucí i na další služby. Třeba na vzdělávání to bylo 4,9 procenta HDP, tedy 225 miliard korun. A na veřejný pořádek a bezpečnost 1,8 procenta HDP, to je 84 miliard korun," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Foto: ČSÚ

Nejvíce předloni narostly ve srovnání s rokem 2014 výdaje v dopravě. "Bylo to dáno meziročně vyššími investičními výdaji. V Česku se masivně dočerpávaly prostředky z evropských fondů," dodal ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Václav Rybáček.

Ve srovnání s zeměmi EU byly v roce 2014 v Česku nižší výdaje na sociální věci (13,2 versus 19,4 procenta HDP). Například na obranu šlo v EU 1,3 procenta HDP, v ČR pak 0,7 procenta. Naopak na zdraví či vzdělávání šlo v ČR více peněz než v unii.

 

Právě se děje

Další zprávy