Na Slovensko míří čtvrtá automobilka, novou továrnu tam postaví Jaguar

ČTK ČTK
11. 12. 2015 14:01
Na Slovensko, které už nyní je největším výrobcem automobilů v přepočtu na obyvatele, míří čtvrtá automobilka. Smlouvu o stavbě továrny dnes s vládou podepsal britský výrobce luxusních vozidel Jaguar Land Rover. U Nitry zaměstná zhruba 2800 lidí, dalších 12 tisíc by díky tomu mohlo získat práci nepřímo.
Foto: Radek Pecák

Bratislava – Na Slovensku postaví továrnu čtvrtá automobilka. Britský výrobce luxusních vozidel Jaguar Land Rover (JLR) dnes podepsal se slovenskou vládou investiční smlouvu, na jejímž základě automobilka investuje v první fázi 1,1 miliardy liber (41 miliard korun) a v novém závodě u Nitry zaměstná zhruba 2800 lidí. Půjde o jednu z největších zahraničních investic na Slovensku v novodobé historii země.

Automobilový průmysl je již v současnosti jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Své továrny mají na Slovensku německá automobilka Volkswagen, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a jihokorejská automobilka Kia Motors; na jejich provozy je navázaná řada výrobců součástek.

"Slovensko je velmi dobře zavedeno na trhu výroby motorových vozidel. Máte dobré jméno ohledně vysoké kvality produkce. Je to důležitý krok v naší globální strategii po investicích v Británii, Číně a Indii. Evropa je pro nás v současnosti největším trhem," řekl novinářům generální ředitel JLR Ralf Speth po podpisu investiční smlouvy se zástupci slovenské vlády. Dodal, že se zahájením výroby na Slovensku automobilka počítá v roce 2018.

V úvodní fázi by slovenský závod JLR měl vyrábět 150 000 vozidel ročně, konkrétní modely Speth neuvedl. Investiční smlouva se Slovenskem počítá podle slovenského ministra hospodářství Vazila Hudáka s možností zdvojnásobení výrobní kapacity továrny na 300 000 automobilů, což vedlo ke zvýšení zmiňované investice JLR o dalších 520 milionů eur (14 miliard korun) a vytvoření dodatečných 1066 pracovních míst.

Stát poskytne JLR pobídky ve formě dotace ve výši téměř 130 milionů eur (3,5 miliardy korun), což odpovídá devíti procentům hodnoty investice automobilky. Další pobídky by JLR podle Hudáka mohl získat v případě, že investuje do rozšíření kapacity plánovaného závodu, jehož výstavba by měla začít v dubnu příštího roku. Hudák řekl, že kromě zaměstnanců v samotné továrně JLR by investice automobilky měla vytvořit dalších 12 000 pracovních míst.

O investici britské automobilky se vedle Slovenska ucházelo i Česko, Polsko, Maďarsko a Turecko, později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

Slovensko si loni udrželo pozici největšího výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele, ačkoli produkce vozů v zemi poprvé od roku 2009 klesla, a to na 971 160 vozidel z rekordních 987 718 aut v roce 2013. V automobilovém průmyslu na pětimilionovém Slovensku pracuje více než 80 000 zaměstnanců. Odvětví se na průmyslové výrobě země podílí 43 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy