Na řeky a vodní plochy už mohou lodě se spalovacím motorem

ČTK ČTK
15. 4. 2015 16:36
Dosud v Česku platil zákaz plavby lodí se spalovacím motorem na většině přehrad a jezer.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České řeky a vodní plochy se ode dneška otevřely pro rekreační plavbu. Nově na některých plochách budou moci jezdit lodě se spalovacím motorem o výkonu do deseti kW. Mohlo by to podpořit turistiku v okolí vodních toků. Uvedli to dnes zástupci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Dosud platil zákaz plavby lodí se spalovacím motorem na většině přehrad a jezer. Povolena byla jen na Vltavě, Labi, na řece Moravě a pomalá výtlačná plavba na Slapech, Orlíku a na Rozkoši. Na těchto vodních plochách je od nynějška zrušena většina omezení a zákazů a nově lze plout s malým motorem i na Lipně, Nových Mlýnech, na Brněnské přehradě, Vranově, Máchově jezeře, Hracholuskách nebo na rybníku Svět.

Příležitost pro podnikatele

"Pro menší podnikatele je to velká příležitost zejména v pohostinství, provozování kempů, půjčoven kol a lodí a podobně. Mnozí z nich budou budovat malé přístaviště s příslušným servisem. Velká příležitost je to ale i pro malé obce, které jsou v těsné blízkosti řek a kde dnes chybí turistický ruch," uvedl předseda asociace Karel Havlíček.

V Česku byla plavba na malých plavidlech se spalovacím motorem zakázaná posledních zhruba 40 let. Naproti tomu v Evropě se jezdí bez omezení na všech řekách a jezerech. Zakázaná je plavba pouze na vodárenských nádržích a v přísně chráněných krajinných oblastech.

Už nejen Baťův kanál

Dosud byl pro rodinnou turistiku využívaný pouze Baťův kanál. Ten v loňském roce navštívilo 80 000 lidí, kteří se svezli na lodích, a 250 000 lidí na kolech. Baťův kanál měří 75 kilometrů, Vltava a Labe mají přitom dohromady 350 kilometrů.

Otevírá se i možnost plavby na Sázavě, Berounce nebo Moravě. "Největší radost měli podnikatelé kolem Lipna, kde turisté za zahraničí nechápali, proč se nemohou svézt na malé motorové lodi nebo nafukovacím člunu," dodal místopředseda asociace Jiří Belinger.

Malá plavidla budou muset plnit emisní normu Euro 6. Silné skútry budou mít plavbu na přehradách i nadále zakázanou. Pokud si motorovou loď půjčí zájemce v půjčovně, nemusí mít oprávnění k řízení malého plavidla. Jinak lze motorový člun bez povolení řídit jen do výkonu motoru čtyři kW.

Počet registrovaných malých a rekreačních lodí v Česku v roce 2013 stoupl o čtyři procenta na celkem 14 285 plavidel.

 

Právě se děje

Další zprávy