Na prohlídku kladenské Poldi před opakovanou dražbou nepřišel žádný zájemce o koupi

Projděte si fotky z dnešní prohlídky areálu.
Areál kladenské hutě Poldi.
Sto třicet let se tu tavila (a kalila) ocel.
Od letošního ledna je továrna zavřená.
Po kyperské firmě Rucarto Limited zůstal více než miliardový dluh.
Foto: Ludvík Hradilek
ČTK ČTK
12. 6. 2018 16:16
První dražba se uskutečnila v dubnu, kupec však ve stanoveném termínu nezaplatil. Teď se chystá druhý pokus.

Kladno - Na prohlídky zkrachovalé kladenské hutě Poldi před opakovanou dražbou nepřišel nikdo ze zájemců. Insolvenční správce Adam Sigmund si přesto myslí, že na dražbu se někdo dostaví.

Oficiálně se zatím žádný uchazeč nepřihlásil ani nesložil dražební jistotu, řekl dnes Sigmund. Opakovaná dražba bude 27. června, vyvolávací cena je opět 160 milionů korun. Vydražitel z první dražby nezaplatil.

První prohlídka se konala 5. června a druhá dnes. Kromě novinářů na ni nikdo nepřišel. "To ale neznamená, že nepřijde nikdo na dražbu. Myslíme si, že na dražbu někdo přijde, nebo v to doufáme. Ti, kteří o to měli zájem v minulosti, byli na třech prohlídkách před zmařenou dražbou a nemyslím si, že by přišli podruhé," uvedl Sigmund.

První dražba firem Poldi a Poldi Trade se uskutečnila v dubnu. Vydražitel, jímž byla společnost Compagnia del mediterraneo Steel, však ve stanoveném termínu nezaplatil. Věřitelé poté schválili opakování dražby. Compagnia del mediterraneo Steel měla za huť zaplatit 261 milionů.

Podle údajů z obchodního rejstříku firma sídlí v Brně a vznikla letos 2. března. Její vyjádření se nepodařilo získat, Sigmund žádnou vysvětlující zprávu nedostal. Kromě Compagnia del mediterraneo Steel tehdy projevila zájem o huť také společnost Opimo Trade se sídlem ve Velké Polomi.

Poldi a Poldi Trade byly opět ohodnoceny na 180 milionů korun. Nejnižší podání dražitelů stanovil věřitelský výbor stejně jako při dubnové dražbě na 160 milionů.

Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.

Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy