Předčasné důchody pro více horníků OKD. Babiš slíbil změny

Jiří Hovorka Kristýna Greplová, Jiří Hovorka
17. 3. 2015 11:50
Stát dá sto milionů korun na předčasné důchody pro zhruba osmdesát horníků. Odboráři chtějí tuto možnost pro další tisíce lidí, Babiš se bojí dopadů na rozpočet.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: OKD

Karviná – Ministr financí Andrej Babiš nebude blokovat předčasné důchody pro zhruba osmdesátku horníků OKD. Podpoří návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který do předčasného důchodu pustí další horníky. Řekl to dnes při návštěvě těžařské společnosti po jednání s odboráři OKD.

"S odboráři jsme našli shodu v rámci koalice, kterou jsem podpořil. Jde o odchody horníků, kteří nastoupili před rokem 1993. V tom není problém. Jde o asi 70 až 80 horníků, což by stát přišlo na zhruba 100 milionů korun," řekl Babiš.

Vláda už o změně jednala minulý týden, ale právě ministerstvo financí ji zablokovalo. Babiš dnes řekl, že šlo o nedorozumění na jednání vlády, na němž nebyl přítomný.

Dřívější odchody do důchodu umožňuje nařízení vlády zatím jen pro horníky, kteří fárali před rokem 1993 a stanovený počet směn - alespoň 3300 - odpracovali do konce roku 2008. To nové vládní nařízení změní, když odstraní druhou z podmínek. Vláda by o změně měla jednat 25. března.

Odborář: Chceme víc

Odboráři dohodu vítají, zároveň ale stále chtějí rozšíření na všechny horníky. "Bylo to jedno z mála konstruktivních jednání, které jsem k tomuto tématu zažil. Pan ministr Babiš nabídl, že bychom utvořili skupinu, kde bychom rozebrali, kolika lidí se to vlastně týká a o kolik jde peněz," řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Ministr financí ale odborářům velkou naději na úspěch nedává. Problém podle něj je, že odboráři předčasný důchod chtějí pro všechny horníky, i pro ty, kteří nastoupili loni. "To by se dotklo asi 3300 horníků. A tam ty naše propočty dopadu na rozpočet jsou dramatické, takže v tom se míjíme," reagoval Babiš.

S odboráři se dohodl, že se nejpozději do konce března potkají ekonomové obou stran a budou hledat řešení.

"Požadavky horníků vycházejí z podmínek okolních států, tomu rozumím, ale zároveň není možné dávat bianco šek, který by ve výsledku dopadl čísly dramatickými pro český rozpočet," dodal Babiš.

Podle Pytlíka to tak jednoznačné není. "Pokud by horníci šli do předčasného důchodu, tak nebudou na úřadu práce. Ministerstvo práce vypočítalo, že důchodce je dvakrát levnější než nezaměstnaný," říká odborář.

Odbory usilují o předčasné odchody havířů do důchodu hlavně kvůli náročnosti povolání, kvůli níž mají horníci často velmi podlomené zdraví. Předčasné důchody by podle odborářů navíc pomohly vyřešit situaci společnosti OKD, která musí kvůli špatné ekonomické situaci propouštět stovky lidí.

OKD je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR), která patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. Ten zároveň vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy