Pražská burza má novou akcii. Přichází na ni Slovak Telekom

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 21. 4. 2015 16:27
V rámci privatizace státního podílu je až deset procent akcií určeno k nabídce drobným investorům z České a Slovenské republiky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Květen přeje novým titulům na pražské burze. Loni na ni vstoupily Pivovary Lobkowitz, letos Burza cenných papírů Praha zahájí 12. května 2015 obchodování s novou emisí společnosti Slovak Telekom. Obchodovat s touto firmou se bude současně na burzách v Praze, Londýně a Bratislavě.

Emise se bude obchodovat pod zkráceným názvem STX. Podporu likvidity předběžně přislíbily zajišťovat Česká spořitelna, Wood and Company Financial Services, BH Securities, Equilor ZRt, J&T Banka a Patria Finance. Cena za akcii bude oznámena bezprostředně po jejím stanovení v rámci úpisu.

Na pražské burze budou akcie obchodovány na trhu Free Market v českých korunách. Pokud emise splní všechny podmínky pro zařazení do báze indexu PX, počítá burza s tímto krokem v rámci nejbližší možné aktualizace báze indexu, která bude platná od 22. června 2015.

"Nejde o růstový příběh, ale saturovanou společnost defenzivního charakteru, která může sloužit jako doplněk diverzifikovaného portfolia. Společnost může těžit ze stabilního zázemí majoritního akcionáře. Přestože jde o souhru náhod, díky načasování může zájem domácích investorů zvýšit aktuálně dění kolem domácího operátora O2, jehož akcie řada investorů prodává, řekl ČTK analytik Fio banky David Brzek.

"Slovenský Telekom je přesně ten typ duálního listingu, který pro nás a naše investory dává smysl. Je zajištěna distribuce emise na lokální úrovni a likvidita bude podporována tvůrci trhu. Pokud vše půjde tak jak předpokládáme, bude emise zařazena do indexu PX, což bude dalším impulzem pro posílení likvidity. Na základě dosud známých informací o cenovém rozpětí emise a její velikosti, předpokládáme její zařazení do indexu PX s váhou mezi šesti až devíti procenty," uvedl ředitel BCPP Petr Koblic.

Nový titul na trhu je podle Brzka obecně přínosem. Tržní kapitalizací se bude řadit k větším společnostem, ale díky charakteru nelze očekávat, že by šlo o výrazné navýšení likvidity na celém domácím trhu. Přístup burzy, jakým chce titul na trh uvést, je jednoznačně chvályhodný, podotkl.

Free Market je nový trh, který BCPP připravila právě pro případné akcie kotované na dvou burzách ze zemí OECD. "Na trhu budou obchodovány od 12. května akcie Slovak Telekomu a počítáme rovněž s převodem akcií společnosti Stock Spirits na tento trh. Případné další duální listingy, které by dávaly z hlediska našich investorů smysl, a které by měly podporu našich členů zejména z pohledu likvidity, nejsou v tomto roce vyloučeny," upozornil mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Slovensko očekává z prodeje 49 procent akcií Slovak Telekomu výnos 20,5 až 27,4 miliardy korun, vyplývá z podmínek veřejné nabídky, při které mohou investoři ode dneška projevit zájem o akcie slovenského telekomunikačního operátora. Kontrolní podíl ve firmě drží německý Deutsche Telekom.

Posledním novým titulem v indexu PX jsou akcie Pivovarů Lobkowitz, které na pražskou burzu vstoupily v květnu roku 2014 za cenu 160 korun a dnes se obchodují kolem 183 korun (+ 14,4 %).

 

Právě se děje

Další zprávy