Na podporu podnikání je připraveno 116 miliard z fondů EU

ČTK ČTK
14. 7. 2014 15:18
Počítá s tím návrh Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020, který schválila vláda.
Foto: Reuters

Praha - Česko poskytne na podporu podnikání do roku 2020 na 116 miliard korun z evropských fondů. Nejvíce půjde na technologický rozvoj, podporu podnikání malých a středních firem či energetické úspory.

Vyplývá to z návrhu nového Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020, který schválila vláda. První projekty by mělo být možné přihlašovat do konce tohoto roku.

Podpora pro české podnikatele půjde z Evropského fondu pro regionální rozvoj, celkem je v něm připraveno 4,316 miliardy eur (zhruba 116 miliard korun).

"Cílem operačního programu je dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích," uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které tento operační program spadá.

Celkem 600 miliard

Evropské peníze mají jít prioritně na podporu českých firem s potenciálem posunout technologickou hranici ve svém oboru, na rozvoj podnikání a inovací malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou či na posun k energeticky účinnému, nízkouhlíkovému hospodářství.

Dotace mají také přispět k usnadnění rozvoje podnikání, služeb a přístupu ke službám státu prostřednictvím vysokorychlostního přístupu k internetu.

Základní programový dokument musí nyní po vládě schválit Evropská komise. Ministerstvo očekává, že vyjednávání skončí ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, podmínky pro první žádosti o dotace chce resort vyhlásit ještě letos.

Česko má v začínajícím programovém období 2014 až 2020 k dispozici zhruba 600 miliard korun. Nejvíce z toho půjde na rozvoj regionů, dopravní infrastruktury a právě na podporu podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy