Na oslabení koruny vydělali čeští exportéři miliardy

ČTK ČTK
13. 4. 2015 13:13
Podle Asociace exportérů vydělal díky měnové intervenci i stát.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Čeští exportéři spočítali čistý přínos intervence a následného oslabení kurzu koruny za loňský rok na 21,7 miliardy korun. Letošní rok odhadují přínos na "kladné nule", nepůjde už ale o přímý vliv intervence. Serveru Hlídacípes.org to sdělila Asociace exportérů, podle které stát na intervencích vydělal přes osm miliard korun.

"Celkový přínos intervence byl pro exportéry 201,6 miliardy a 179,9 miliardy si intervence odnesla na straně importu," sdělil serveru místopředseda asociace Otto Daněk. V letošním roce, kdy už podle Daňka intervence přímý vliv nemají, odhadují exportéři přínos na kladné nule. "Možná pět, možná sedm miliard," dodal Daněk. Koruna se už podle něj řídí tržními mechanismy, přičemž proti posilování je zablokovaná.

Podle asociace na intervencích vydělal i stát, a to celkem 8,1 miliardy korun. Do státní pokladny přibylo 4,4 miliardy korun z daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění a mandatorní výdaje státu s ohledem na podíl na snížené nezaměstnanosti klesly odhadem o 3,7 miliardy korun.

ČNB začala s měnovými intervencemi v listopadu 2013 s cílem udržet korunu poblíž hranice 27 korun za euro. Exportéři podle serveru vítají i to, že ČNB opakuje svůj záměr držet tento kurz minimálně do poloviny příštího roku. Vývozci tím ušetří peníze za zajištění proti kurzovým výkyvům. Kolísavost kurzu koruny k euru, která v dřívějších letech dosahovala průměrně deseti procent, byla loni podle asociace nejnižší ve své historii. "To je obrovský klad pro všechny, pro exportéry i importéry. Podle toho se daly natahovat hodinky a přesně plánovat náklady i výnosy, uvedl Daněk.

Podle údajů Českého statistického úřadu se loni přebytek zahraničního obchodu zvýšil o 50,5 miliardy na 157,1 miliardy korun. Vývoz se zvýšil o 12,7 procenta a dovoz o 11,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy