Na opravy památek v Česku půjdou další tři miliardy z EU. Nejvíc dostane Jihočeský kraj

ČTK ČTK
4. 3. 2018 21:13
O dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu se ucházelo 88 zájemců. Peníze dostane necelá polovina z nich.
Dočká se i Slovenská strela.
Dočká se i Slovenská strela. | Foto: Technické muzeum Tatra

Praha - Rekonstrukci několika hradů a zámku či opravu historického motorového vozu podpoří více než tři miliardy korun z evropských fondů. Seznam 43 schválených projektů zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj. Nejvíc podpořených projektů pochází z Jihočeského kraje.

"Největším podpořeným projektem je projekt Olomouckého arcibiskupství s názvem Obnova Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži - Dědictví moci, slávy a štědrosti za 202 milionů korun," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Vároši.

Téměř 180 milionů z Evropského fondu pro regionální rozvoj poputuje na státní zámek v Telči.

Dotace se netýkají jen nemovitých památek. Opravy a nového depozitáře by se měl díky 79 milionům korun dočkat historický motorový vůz M 290.0. V roce 1936 ho pro československé dráhy vyrobila kopřivnická Tatra, a podle spoje, na který byl nasazován, se mu přezdívá Slovenská strela.

O dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu se ucházelo 88 zájemců. Peníze dostane necelá polovina z nich. Celkem půjde o 3,079 miliardy korun.

Projekty, které získají nejvyšší dotaci z EU:

Obnova Arcibiskupského zámku a zahrady v Kroměříži 202,2 mil. Kč
Státní zámek Telč 179,2 mil. Kč
Oživení areálu pivovaru Český Krumlov 169,6 mil. Kč
Rekonstrukce bývalé školy J. A. Komenského - Kutná hora 117 mil. Kč
Obnova části hradu Strakonice 102 mil. Kč
Cisterciácký klášter Plasy - Obnova opatské rezidence 101,8 mil. Kč
Stavební obnova zámku Kačina 101,7 mil. Kč
Obnova areálu na Sázavě 101,5 mil. Kč
Stará Boleslav - kostel sv. Václava 100 mil. Kč
Revitalizace proboštství Chlum Svaté Maří 98,3 mil. Kč

Nejvíce podpořených projektů - deset - je v Jihočeském kraji. Nejvyšší částku v tomto kraji - 169,6 milionu korun - získalo Centrum Český Krumlov. V létě začne za 246 milionů opravovat část areálu pivovaru. Pivovar koupila v roce 2015 investiční skupina Fortuno Group.

Obnoví čtyři objekty, v nichž vznikne expozice Život a sny v podzámčí. Firma předělá bývalou varnu, objekt, kde klíčil ječmen, křídlo Anny z Roggendorfu a budovu, kde bude infocentrum. Hotovo by mělo být na jaře 2020.

"Projekt přiblíží život v Krumlově ve druhé polovině 19. a začátku 20. století. V bývalé varně, kde je část zachovalých technologií, bude expozice zaměřená na pivovarskou kulturu, šantán, kabaret. V objektu Hvozd, kde probíhalo hvozdění - klíčení ječmene, ze kterého se vyráběl slad - bude stálá expozice české grafiky, máme smlouvu s galerií Hollar.

Historicky nejcennější je křídlo Anny z Roggendorfu," řekl předseda představenstva Centra Český Krumlov Karel Vavroušek. Mimo projekt je i plán pivních lázní.

Historický pivovar Český Krumlov vaří pivo pod značkou Krumlov. Značku Eggenberg, se kterou byl dříve spojený, nemůže využívat, pivo pod ní vyrábí Pardubický pivovar. Loňský výstav je asi 2000 hektolitrů, cílem je dostat se letos na 3500 hektolitrů. Tradice vaření piva ve městě sahá do roku 1560.

 

Právě se děje

Další zprávy