Na opravu mostů dá Praha 438 milionů korun, původně měly mířit na stavbu metra D

ČTK ČTK
22. 3. 2018 11:30
Nejvyšší částky půjdou na opravu mostů v ulicích K Barrandovu a Slánská.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Pražský magistrát přidá Technické správě komunikací (TSK) na letošní opravy mostů, lávek a silnic přes 438 milionů korun a 113 milionů pak půjde na běžnou údržbu komunikací. Dalších více než 200 milionů dostane firma na provoz tunelu Blanka.

Přidělení peněz dnes schválili pražští zastupitelé. Peníze, které půjdou na opravy, byly původně určeny na projekt výstavby trasy metra D z Pankráce do Písnice, ale město je nestihne proinvestovat. Praha má dlouhodobě problém zejména se stavem mostů.

Nejvyšší částka, celkem 75 milionů korun, půjde na opravu mostu v ulici K Barrandovu. Opraven bude mimo jiné odvodňovací systém mostu, nosné konstrukce, vyměněny budou železobetonové římsy a bude tu nové veřejné osvětlení. Oprava mostu v ulici Slánská v Praze 6 bude stát 50 milionů.

Po dvou milionech korun pak půjde na opravy mostu na Zlíchově v Nádražní ulici, na Průmyslové nebo na Černém Mostě, který vede přes železniční trať. Na proměnu prostranství u Národního muzea je vyčleněno 20 milionů a na opravu Vltavské je to 45 milionů.

TSK dostane navíc ještě 212 milionů korun na letošní provoz tunelového komplexu Blanka. Ta není dosud zkolaudovaná, město proto musí zaúčtovat peníze jako investiční výdaje nikoliv běžné. Kvůli tomu se o zmíněnou částku následně zvýší výsledná cena Blanky. Ta je nyní vyčíslena na více než 40 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy