Dvacka s Masarykem, Štefánikem či Benešem. Do oběhu míří statisíce výročních mincí

Ekonomika Ekonomika
17. 10. 2018 12:08
Celkem šest set tisíc dvacetikorun vydá ČNB k výročí vzniku Československa. Pro mince s významnými osobnostmi si lidé musí přijít na pracoviště ČNB.
Nové mince
Nové mince | Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka vydá u příležitosti 100. výročí založení Československa mince v hodnotě 20 korun s portréty zakladatelů republiky - Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Od klasické dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se budou vzory roku 2018 lišit jinou rubovou stranou. Lícní strana mince s českým lvem a letopočtem se nezmění. 

Do oběhu se dostane 200 000 kusů mincí od každého motivu, celkem tedy 600 000 mincí emise s názvem Významné osobnosti československého státu.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o pamětní, ale o oběžné mince, nebude je možné koupit na místech, kde se pamětní mince vydávané ČNB běžně prodávají. Od středy 24. října bude možná jejich výměna pouze na pobočkách ČNB, tedy v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích, a to během pokladních hodin. Adresy jednotlivých pracovišť a jejich otevírací doba jsou zveřejněné na internetových stránkách ČNB.

Mince si nelze objednat, ani je zaslat. Limit při výměně jsou tři kusy od každého vzory - celkově tedy maximálně devět mincí v hodnotě 180 korun.

"Nové mince s portréty významných osobností československého státu, vyražené Českou mincovnou, jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě, a je tak možné je používat i k platbám za zboží a služby," dodává mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Dalším příspěvkem, který centrální banka k oslavám 100 let samostatného státu připravuje, bude vydání zlaté pamětní mince v hodnotě 10 tisíc korun. Ta bude veřejnosti představena 23. října.

 

Právě se děje

Další zprávy