Na nový byt vydělávají Češi déle než Britové. Dostupnost vlastního bydlení klesá

Martina Marečková
19. 7. 2017 10:55
Ceny nových bytů jsou nyní výrazně vyšší než v sousedním Polsku nebo v Maďarsku, zejména kvůli klesající zásobě developerských projektů a volných bytů k prodeji. Pokud jde o výnos z pronájmu bytu, vydělají Češi v průměru čtyři až šest procent ročně, což je řadí na průměr ze zkoumaných evropských měst.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Češi musí na nové bydlení vydělávat nejdéle z patnácti evropských zemí, které porovnala poradenská společnost Deloitte. Průměrný byt o velikosti 70 metrů čtverečních je stojí 10,9 průměrného hrubého ročního platu, což je téměř o celý roční plat víc než druhé Brity. A to přesto, že v Česku byla loni nejnižší úroková sazba hypoték v porovnání s ostatními státy.

Do porovnání zařadila společnost Deloitte patnáct evropských zemí a dále také Izrael. Celkově zahrnuje studie nazvaná Property Index údaje o trhu s bydlením z více než padesáti měst v osmnácti evropských zemích a Izraeli - za Česko pracuje s čísly z Prahy, Brna a Ostravy.

Tabulka ukazuje, kolik je potřeba průměrných ročních výdělků v dané zemi k pořízení nového bytu o rozloze 70 metrů čtverečních:

Stát Počet hrubých ročních platů
Česko 10,9
Velká Británie 10
Izrael 9,6
Francie 8
Maďarsko 8
Slovinsko 7,9
Polsko 7,7
Irsko 6,5
Itálie 6,4
Rakousko 5,8
Portugalsko (starší byty) 5,5
Dánsko 5,4
Belgie 5,3
Španělsko 5,1
Německo (nabídkové ceny) 4,7
Nizozemsko (i starší byty) 4,4

"Ceny nových nemovitostí v ČR jsou nyní výrazně vyšší než v sousedním Polsku nebo v Maďarsku, zejména kvůli klesající zásobě developerských projektů a volných bytů k prodeji. Zároveň máme v evropském porovnání relativně nízké mzdy," říká Petr Hána, manažer v oddělení nemovitostí společnosti Deloitte.

V posledním roce nejvíce zdražily byty ve Slovinsku - o více než čtvrtinu (26,5 procenta). Naopak ve Velké Británii ceny nemovitostí kvůli znehodnocení libry vůči euru klesly o devět procent.

Dvouciferným tempem rostly ceny bytů také ve Španělsku a v Dánsku, ale i v Česku. Průměrná transakční cena nového bytu v Praze loni dosahovala 2368 eur za metr čtvereční, což je meziročně zhruba o desetinu více. Na špici nejdražších metropolí se drží oblast vnitřního Londýna, kde průměrná cena bytu loni dosahovala 16 538 eur za metr čtvereční.

Průměrná cena nových bytů byla v Praze podle studie 2368 eur (61 640 korun) za metr čtvereční, meziročně tak vzrostla o 10,5 procenta. V Brně vzrostla o 15,2 procenta na 50 470 korun, v Ostravě klesla o 3,2 procenta na 29 900 korun.

Z porovnávaných 53 evropských měst byl nejdražší vnitřní Londýn s průměrnou cenou 430 500 korun za metr čtvereční, ve vnitřní Paříži to bylo 322 100 korun. Naopak nejlevnější byl maďarský Debrecín, kde stál metr čtvereční v průměru 23 000 korun.

Pokud jde o výnos z pronájmu bytu, vydělají Češi v průměru čtyři až šest procent ročně, což je řadí na průměr ze zkoumaných evropských měst. Rychleji než v Brně (4,7 procenta) a Praze (5,5 procenta) se lidem vrátí investice do bytu v Ostravě - při průměrné ceně nájmu 5,8 eura za metr čtvereční splatí pronájem bytu 6,1 procenta z investované částky ročně.

Nejnižší výnos z nájmu (zůstaneme-li u měst porovnávaných ve studii) je v centru Londýna, kde dosahuje pouhá dvě procenta. Naopak nejvyšší výnos plyne majitelům v dánském Odense - 8,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy