Na nevydání účtenky v EET dorazilo už přes dva tisíce udání. Neznamená to hned kontrolu, říká správa

ČTK ČTK
4. 1. 2017 11:36
Nejdůležitějším nástrojem správy pro kontrolu dodržování EET je kontrolní nákup pověřeným pracovníkem přímo v provozovnách. Do EET je zatím zapojeno 42 399 podnikatelů, celý systém po více než měsíci funguje podle Finanční správy bez problémů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RychláPokladna.cz - One Pub

Praha – Finanční správa v současnosti eviduje zhruba 2100 oznámení o nevydání účtenky v rámci elektronické evidence tržeb (EET). Celý systém po více než měsíci funguje bez problémů a tak, jak Finanční správa předpokládala. V Českém rozhlasu Plus to dnes uvedl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

"To, že někdo nám pošle nevydanou účtenku nebo někoho označí, neznamená, že tam půjde někdo na kontrolu. Oznámení vyhodnocujeme analyticky," uvedl Janeček. Nejdůležitějším nástrojem Finanční správy pro kontrolu dodržování EET je podle Janečka kontrolní nákup pověřeným pracovníkem přímo v provozovnách.

Janeček zároveň upozornil, že určitá míra tolerance ze strany správy bude ještě i v lednu, ovšem jen u drobnějších prohřešků. "Tam, kde kontroly odhalí jen drobný problém, ale mají tam pokladnu a evidují tržby, tam budeme komunikovat klientsky a snažit se napomoci k tomu, aby se vady odstranily. Nicméně pokud někdo nemá pokladnu a neposílá účtenky, tam se laskavost čekat nedá," uvedl.

Restauratéři a hoteliéři podle údajů na serveru www.etrzby.cz odeslali do systému EET do pondělí 2. ledna, tedy za více než měsíc fungování evidence tržeb, zhruba 80,8 milionu účtenek.

Do EET je zatím zapojeno 42 399 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET týkat zhruba 40 000 podnikatelů. Finanční správa však registruje téměř 55 400 vydaných žádostí o autentizační údaje.

Evidence tržeb podle dnešní ankety ČTK v řade restaurací zkomplikovala obsluhu nebo vedla ke zdražení. Některé menší restaurace dokonce kvůli EET ukončily činnost. Zároveň ale i nové restaurace přibývají, například v Libereckém kraji navzdory obavám z EET počet hostinských živností v závěru roku narostl.

 

Právě se děje

Další zprávy