Na největší poště v pražské Jindřišské ulici už zaplatíte kartou

ČTK ČTK
21. 10. 2015 11:20
Platební terminály, které přijímají platební karty Visa a Mastercard, pošta postupně zavádí od konce září. Do konce letošního roku budou instalovány na 150 poštách, v příštím roce na zhruba 550 pobočkách z celkem 3200 pošt.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká pošta ode dneška zavedla možnost platit platební kartou na své největší pobočce v Jindřišské ulici v Praze. Řekl to mluvčí pošty Matyáš Vitík. Platební terminály, které přijímají platební karty Visa a Mastercard, ve své síti pošta zavádí postupně od konce září.

Do konce letošního roku budou platební terminály instalovány na 150 poštách, v příštím roce na zhruba 550 pobočkách z celkem 3200 pošt. Seznam poboček akceptujících karty pošta zveřejnila na svém webu.

Pošta dosud přijímala pouze platební karty partnerské ČSOB. Se zavedením karetních plateb od jiných poskytovatelů dlouho vyčkávala. Důvodem byla výše poplatku za použití karty, který by musel zaplatit buď zákazník, nebo pošta. Pošta totiž na rozdíl od běžných obchodníků operuje s takzvanou svěřenou hodnotou, tedy s penězi, které poukazuje dál adresátovi, a z nich by musela poplatek platit.

Zavedení služby umožnila nová evropská regulace, která vedla ke snížení těchto poplatků. Za platbu kartou nebudou lidé platit žádný zvláštní poplatek, veškeré náklady hradí Česká pošta.

Počty bezhotovostních plateb v Česku podle společnosti Visa rok od roku rostou. Zatímco loni v létě se platební karty podílely na 66 procentech plateb u obchodníků, letos šlo o 72 procent transakcí.

 

Právě se děje

Další zprávy