Na nákup ekologického auta přispěje stát. Chystá dotace pro domácnosti i podnikatele

Václav Dolejší
29. 10. 2015 11:00
Stát chystá dotaci na pořízení auta na stlačený zemní plyn (CNG) nebo na elektřinu. O výši příspěvku a dalších podmínkách nyní jednají ministři průmyslu a životního prostředí. Dotace by mohly začít už od poloviny příštího roku. Vedle domácností má podpora mířit také na živnostníky a malé firmy do padesáti zaměstnanců.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha – Lidé by mohli získat od státu příspěvek na koupi auta na stlačený zemní plyn (CNG) a elektřinu. O dotaci by vedle domácností mohli žádat také živnostníci a malé firmy do padesáti zaměstnanců. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

O výši příspěvku a dalších podmínkách projektu nazvaného Národní plán čisté mobility se právě dohadují ministři průmyslu Jan Mládek z ČSSD a životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Tento týden opustili původní představu, že jednotná dotace by činila zhruba 40 tisíc korun na jakékoliv auto s alternativním pohonem.

Nově oba ministři prosazují variantu, aby elektromobily měly výrazně vyšší příspěvek než auta na stlačený zemní plyn. Těm totiž nahrávala původně zamýšlená částka 40 tisíc korun. Přesně takový je dnes rozdíl mezi cenou klasického vozu a auta na plyn, zatímco elektrická auta jsou dražší o 200 až 300 tisíc.

Podpora na koupi elektroauta, jež funguje v mnoha západních zemích, by měla platit od poloviny příštího roku. Ministerstvu životního prostředí se nejvíc líbí španělský model, kde příspěvek činí tři tisíce eur, tedy zhruba 80 tisíc korun.

„Podporován bude nákup nových osobních aut a dodávek do hmotnosti 3,5 tuny. Podmínkou bude ekologická likvidace starého vozu. Také stanovíme maximální cenu vozidla pořízeného s pomocí dotace, abychom nepodporovali luxusní vozy,“ říká Brabec. Podnikatelé mají mít nárok jen na příspěvek na plynová auta.

Program bude hrazen například z poplatků za převod neekologických starších aut, jenž funguje od roku 2009. Celková suma, kolik vláda do podpory vloží, není ještě známa. Tedy ani odhad, kolik lidí dotaci využije.

Čtěte podrobněji v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy