Na mýtném se v říjnu vybralo rekordních 900 milionů korun. Je dražší a kamionů přibylo

ČTK ČTK
12. 11. 2015 11:11
Nejvíce peněz v devítileté historii elektronického mýta v Česku se vybralo letos v říjnu. Meziročně jde o jedenáctiprocentní růst vybrané částky, vyplývá z informací společnosti Kapsch. Za vyšším výběrem je podle Ředitelství silnic a dálnic jednak vyšší počet kamionů na tuzemských silnicích, jednak i lednové zvyšování sazeb. Za necelých devět let provozu se na mýtném vybralo zhruba 66 miliard korun. Loni to bylo 8,7 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V říjnu se na mýtném od kamionů a autobusů vybralo bezmála 900 milionů korun, což je nejvyšší měsíční výběr v devítileté historii elektronického mýta. Ve srovnání s loňským říjnem jde o jedenáctiprocentní růst vybrané částky. Vyplývá to z aktuálních informací správce tuzemského mýtného systému, společnosti Kapsch.

Za vyšším výběrem je podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má na starosti dálniční síť, kromě lednového zvyšování sazeb vyšší počet kamionů na tuzemských silnicích.

"Rostoucí ekonomika dál zvyšuje počty kamionů, které se pohybují na zpoplatněných silnicích," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Počet mýtných transakcí, tedy záznamů pohybů kamionů pod mýtnými branami, od září vzrostl o 3,4 procenta na 38 milionů. Jde rovněž o nejvyšší měsíční hodnotu od spuštění systému v roce 2007.

Kromě počtu transakcí rostla cena, kterou kamiony za každý úsek platí a která závisí hlavně na emisní třídě a velikosti kamionu. Proti září cena stoupla o 14 haléřů na 23,62 Kč za úsek. Od února do srpna přitom cena klesala.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za necelých devět let provozu se na mýtném vybralo zhruba 66 miliard korun. Loni to bylo 8,7 miliardy korun, meziročně o 160 milionů více.

Rekordní měsíční výběry systém zaznamenával především v prvním čtvrtletí letošního roku, následně se výběry kvůli rostoucím registracím ekologických a méně platících kamionů mírně snížily. Po letních prázdninách začaly opět růst kvůli vyšší aktivitě dopravců na českých silnicích.

Celkem je v systému zaregistrováno přes 830 000 kamionových palubních jednotek. Smlouva se společností Kapsch vyprší na konci příštího roku, výběrové řízení na nového provozovatele doposud stát nevyhlásil. Za stavbu a provoz systému stát firmě Kapsch a jejím subdodavatelům vyplatil zhruba 17,8 miliardy korun bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy