Na Letnou přišlo 283 tisíc lidí, upřesnil T-Mobile. Přečtěte si, jak číslo vypočítal

on on
24. 6. 2019 14:23
O počet účastníků nedělní demonstrace na pražské Letné se vedou spory. Podle odhadu organizátorů přišlo na úvod demonstrace čtvrt milionu lidí. Podle policie bylo v úvodu protestu na Letné 200 000 lidí. Mobilní operátor T-Mobile v pondělí upřesnil své nedělní odhady a na základě dat ze sítě a dopočtů konkurence uvedl, že se na pláni sešlo 283 000 lidí.
Foto: Lukáš Bíba

Na základě anonymizovaných lokalizačních dat ze sítě na pražskou Letnou v neděli od půl páté do sedmi večer dorazilo podle T-Mobilu přes 283 tisíc lidí. Datoví analytici se na měření podle firmy připravovali už dopředu.

Již týdny mapovali Letenskou pláň, předpokládané území kde se budou demonstranti vyskytovat a na základě toho určili vysílače, které toto území pokrývají signálem a zároveň nemají velký překryv do jiných částí Prahy.

Poté, co technici z T-Mobile určili vysílače, které pokrývají Letenskou pláň, začali měřit tamní běžný provoz.

"V případě demonstrace na Letné jsme analyzovali několik předchozích nedělních odpoledne a podvečerů. Zvolili jsme takové referenční neděle, které nejsou ovlivněné nějakou jinou mimořádnou akcí, jako je například fotbalové utkání, nebo státní svátek a podobně," vysvětluje Petr Švec, datový analytik T-Mobile.

Takové dny by operátoru zkreslily statistiky. "Při očišťování dat vždy zohledňujeme i počasí a nepracujeme s daty, kdy bylo extrémně špatné počasí," dodal Švec.

Výsledné hodnoty následně analytici přepočítali na celou populaci, vycházeli přitom z podílu T-Mobile na českém trhu mobilních operátorů. Jde sice stále o předběžný údaj, který bude operátor následně upřesňovat, konečný odhad se však od toho předběžného nebude významně lišit.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) deníku Právo řekl, že podle policie bylo v úvodu protestu na Letné 200 000 lidí, ke konci 250 000.

 

Právě se děje

Další zprávy