Na klíči k přežití prodělal Microsoft miliardu dolarů

Patrick Zandl
23. 7. 2013 7:43
Silná vůle investovat obrovské prostředky dostat Windows do telefonů i tabletů plyne nutnosti
Surface, tablet od Microsoftu
Surface, tablet od Microsoftu | Foto: Reuters

Praha - Ze čtvrtletních výsledků Microsoftu vyčnívá především jedno číslo: na produkci tabletů Surface RT firma prodělala téměř miliardu dolarů.

Máme-li věřit drbům a odhadům, nechal si Microsoft vyrobit 3 až 5 milionů tabletů Surface RT, prodal jich ale jen jeden milion, píše v pondělním vydání deníku Insider publicista Patrick Zandl. Nu a právě nedávné snížení ceny těchto tabletů o 150 dolarů na kus se projevilo v téměř miliardovém odpisu, který se tolik podepsal na výsledcích zveřejněných v pátek.

Propadák jménem Surface RT

Tak velká ztráta v tabletové strategii vynesla Surface RT titulky jako „propadák", ale tak jednoduché to není. Především je potřeba zdůraznit, že pro Microsoft je úspěch na trhu tabletů a mobilních telefonů klíčem k přežití. Zákazníci stále častěji dávají přednost menším zařízením a zejména pro děti se stávají tablety prvním vstupním bodem do světa počítačů. Během dalších patnácti let budou dnešní Windows pro počítače stejně důležité, jako dnes diskety.

Tohle si uvědomuje nejenom Microsoft, ale stále naléhavěji i investoři. Odtud také plyne silná vůle investovat obrovské prostředky do další přeměny Windows v operační systém pro telefony i tablety. Prodeje desktopových Windows půjdou dolů spolu s tím, jak si dorůstající generace uvykne kupovat na běžné „počítačování" tablety a na skutečné hraní konzole. Na konzole už si ve vyspělém světě zvykla a tady má Microsoft dobře uchycen svůj Xbox. I tento projekt jej přišel na obrovské peníze.

Xbox frčí, ale ještě aby vydělal

Původní model Xboxu představený v roce 2001 se původně neprodával příliš dobře a až celá řada kampaní, nákladná spolupráce s vývojáři a později obroda prostřednictvím Kinectu do Xbox 360 přinesla úspěch. To bylo ale o šest let později a další tučná léta dodnes ztrátu z úvodního uvádění Xboxu na trh nepokryla. Dnešní obrovský úspěch Xboxu mezi uživateli tedy dosud není zhodnocen v podobě úspěchu finančního.

I to je důvod určité opatrnosti, se kterou Microsoft k projektu Surface přistupuje. Samozřejmě, že je potřeba uspět, ale také je nutné neuspět za cenu toho, že se deset let neprojeví výsledky takového úspěchu. Je to právě tahle opatrnost, která předurčuje chování Microsoftu k projektům vyžadujícím megalomanské nasazení.

Čtěte obsáhlou analýzu Patricka Zandla v deníku Insider:

Jak je to s (ne)úspěchem Windows 8 a odloží Microsoft ohlášenou smrt systému Windows XP?

 

Právě se děje

Další zprávy