Na dráze stávka kvůli mzdám nebude. Vedení se dohodlo s odbory na růstu kolem tří procent

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
15. 12. 2016 14:09
České dráhy jsou první ze společností na železnici, které se letos podařilo dokončit kolektivní vyjednávání. Více mzdy porostou lidem s nižšími mzdami, což jsou zaměstnanci v provozu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Zaměstnancům Českých drah příští rok vzrostou mzdy až o 3,4 procenta. Vyšší růst čeká zaměstnance v provozu a pracovníky v nižších tarifních třídách, kteří v současnosti pobírají nižší mzdy.

Zaměstnancům zařazeným do desáté až 16. platové třídy pak v roce 2017 mzda vzroste o 2,9 procenta. České dráhy nyní zaměstnávají necelých 15 000 lidí a průměrná mzda za období leden až listopad letošního roku činila 30 500 korun.

České dráhy jsou první ze společností na železnici, které se letos podařilo dokončit kolektivní vyjednávání. "Vyjednávání bylo velmi náročné, ale dosáhli jsme kompromisu, který je pro České dráhy ekonomicky únosný a zároveň našim zaměstnancům zaručuje sociální jistotu," uvedl předseda představenstva společnosti Pavel Krtek.

Opuštěním plošného zvyšování mezd běžného v minulých letech chce společnost motivovat zaměstnance v provozu a zároveň bude fungovat jako motivace pro nové uchazeče o zaměstnání u ČD.

Vloni se odbory s vedením Českých drah dohodly na růstu mezd zaměstnanců o 1,7 procenta, mzdy zaměstnanců dceřiné ČD Cargo zaměřené na nákladní železniční dopravu se k letošnímu roku zvyšovaly o procento. O dvě procenta pak rostly platy zaměstnanců ve státním správci kolejí, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celá skupina Českých drah skončila v letošním prvním pololetí hospodaření se ziskem 375 milionů korun. Kladný výsledek je ale způsobený nákladní dopravou, osobní doprava zejména kvůli vysokým odpisům hospodařila se ztrátou 342 milionů korun. V roce 2015 hospodařily ČD se ztrátou 1,4 miliardy korun.

Mzdy v Česku momentálně rostou, průměrně o více jak čtyři procenta. Ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla průměrná mzda o 1170 korun na 27 220 korun a pro příští rok očekávají analytici ještě zrychlení tohoto růstu. Projevit se v tom má i výrazný růst minimální mzdy ze současných 9900 korun na 11 tisíc.

Vyhrocené kolektivní vyjednávání mají za sebou například v prodejnách Albert, kde se odbory s vedením firmy nakonec dohodly na růstu mezd od příštího roku o 8,5 procenta.

Naopak stávku ohlásily kvůli požadavku na vyšší růst mezd na příští týden menší odbory na České poště. V pondělní podvečer se jí má účastnit až 6000 zaměstnanců státního podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy