Reklamovaný úsek dálnice D1 je opět v provozu, musel se znovu opravit kvůli betonu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 9. 2021 16:58
Provoz na dálnici D1 mezi 65. a 66. kilometrem, kde silničáři kvůli nekvalitnímu betonu opravovali nedávno rekonstruovaný úsek, je od úterý plně obnovený. Zároveň byly dokončeny práce mezi Koberovicemi na 81. kilometru a Humpolcem na 90. kilometru. Definitivně mají omezení na dálnici D1 kvůli modernizaci skončit 2. října.
Rekonstrukce na dálnici D1.
Rekonstrukce na dálnici D1. | Foto: Jan Schejbal/Economia

Omezení v úseku mezi 65. a 66. kilometrem trvalo od 14. září. Beton potřeboval opravu na 600 až 800 metrů dlouhém úseku ve směru na Prahu, jenž byl po rekonstrukci otevřen před rokem. Problémy zjistilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zhruba na 130 metrech dálnice, narušený beton by zřejmě nevydržel přes letošní zimu.

Podle ředitele úseku kontroly kvality staveb ŘSD Jiřího Hlavatého problém vznikl pravděpodobně kvůli špatnému technologickému postupu. S dodavatelskou firmou Eurovia se ŘSD domluvilo na reklamaci, Eurovia podle mluvčí společnosti Ivety Štočkové zaplatí náklady.

Provoz v opravovaném úseku se v úterý plně obnovil. Na Prahu se podle Rýdla jezdí bez omezení zhruba od 11 hodin, na Brno pak zhruba od 14 hodin. 

Práce skončily i na Vysočině

Práce skončily také na Vysočině v úseku mezi Koberovicemi a Humpolcem, na Brno tam řidiči jezdí bez omezení od dnešních 9 hodin. Na Prahu mají řidiči k dispozici také dva jízdní pruhy, ale je tam omezení na dvou kilometrech v odstavném jízdním pruhu. To skončí v úterý kolem 18 hodin.

Veškerá omezení dopravy související s modernizací D1 mají být podle mluvčího Jana Rýdla ukončena nejpozději v sobotu 2. října. V úseku mezi kilometry 119. a 134. a mezi 168. a 178. kilometrem jsou nyní přes den také průjezdné oba jízdní pruhy, ale v noci se ještě doprava omezí na jeden jízdní pruh v každém směru.

Opravy D1 mezi Prahou a Brnem komplikovaly provoz na nejvytíženější silnici Česka zhruba osm let. Řidiči často trávili v omezeních na dálnici desítky minut stáním či popojížděním v kolonách. Práce měly být hotovy podle původních plánů už před třemi lety, ale kvůli potížím se stavbou i získáváním povolení se protáhly.

 

Právě se děje

Další zprávy