Brexitu navzdory. V Británii rostou mzdy i zaměstnanost, ukazuje statistický úřad

ČTK ČTK
22. 1. 2019 14:42
Mzdy britských zaměstnanců se za tři měsíce do konce listopadu zvýšily nejvíce za deset let a růst zaměstnanosti předčil očekávání. Průměrná týdenní mzda včetně odměn meziročně stoupla o 3,4 procenta, což byl nejvyšší růst od poloviny roku 2008, uvedl statistický úřad ONS. Situace na trhu práce tak kontrastuje s jinými údaji, které signalizují oslabení britské ekonomiky před odchodem země z Evropské unie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Analytici v průzkumu agentury Reuters čekali zvýšení mezd o 3,3 procenta. Po očištění od vlivu inflace se celkové mzdy zvýšily nejvíce za dva roky, reálně však Britové vydělávají méně než před finanční krizí.

Počet zaměstnaných osob v uvedeném období stoupl nejvíce za sedm měsíců, uvedl statistický úřad s tím, že vzhledem k nejistotě kolem brexitu není jisté, zda podniky tempo náboru pracovníků udrží.

Počet zaměstnaných se za tři měsíce do konce listopadu zvýšil o 141 tisíc a místo má rekordních 75,8 procenta práceschopného obyvatelstva. Přitom analytici čekali růst jen o 85 tisíc.

Vzhledem k tomu, že míra nezaměstnanosti na úrovni čtyř procent je blízko nejnižší hodnoty od sedmdesátých let, zaměstnavatelé začali rychleji zvyšovat platy. Celkový výdělek bez bonusů vzrostl podle ONS za tři měsíce do konce listopadu meziročně o 3,3 procenta, stejně jako v říjnu. Je možné, že centrální banka bude muset začít postupně zvyšovat úrokové sazby, aby vyrovnala inflační tlaky přicházející z trhu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy