Špatné návyky vyjdou draho. 10 mýtů o energiích, které vládnou českým domácnostem

Ekonomika Ekonomika - za podpory: Loga egd eon
Aktualizováno 17. 9. 2022 11:30
Vypínej to topení, ať zbytečně neplatíme. Nesprchuj se, radši si napusť vanu. Otázka, jak ušetřit na energiích, je v současnosti stále palčivější. Na druhou stranu mají domácnosti zažitou i řadu dobře míněných zvyků, za které si ovšem ve finále nemálo připlatí. Podívejte se na nejčastější mýty o úspoře tepla a energie a zjistěte, zda se jimi ve snaze ušetřit neřídíte i vy.
Zdroj: Shutterstock, Aktuálně.cz
1

Nabíječka trvale zapojená v zásuvce nevadí, protože neodebírá energii.

To je jeden z nejrozšířenějších omylů. Jde sice jen o malý odběr elektrické energie, je-li ale takto zapojených nabíječek v domácnosti více, do spotřeby již výrazněji zasáhnout mohou.

Podobná situace vzniká u spotřebičů v takzvaném stand-by režimu. Tedy přestože se přístroje jako třeba televizor tváří jako vypnuté, ve skutečnosti jsou stále v pohotovosti a ročně vás takto mohou přijít i na stovky korun navíc. Všechna podobná zařízení můžete vypínat síťovým vypínačem. Některým neublíží ani vytažení ze zásuvky.

2

Prázdná chladnička s mrazákem je úspornější než plná.

Plná chladnička s mrazákem vezmou více elektrické energie, protože musí chladit více potravin - ani tento poměrně rozšířený mýtus není pravdivý. Ve skutečnosti je to naopak: Potraviny dokážou chlad držet, prázdná lednička tak musí vynaložit více elektřiny k tomu, aby uchovala nastavenou teplotu. Ideální je podle expertů mít chladničku s mrazákem plnou zhruba ze tří čtvrtin.

Pamatujte si, že:
- Chladničky není šetrné umístit do blízkosti tepelných zdrojů, s každým stupněm směrem nahoru stoupá spotřeba o 4 %.
- Není ani vhodné dávat je příliš blízko zdi, nemohl by kolem nich proudit vzduch.
- Luxujte prach z výměníku na zadní straně. Kapalina se tak bude moct efektivněji ochlazovat.
- Pokud do lednice vkládáte zbytky od oběda nebo jiné teplé jídlo, nechte ho nejprve vychladnout.

3

Nastavení termostatu na vyšší teplotu pomůže místnost vytopit rychleji.

Nepomůže. Výsledkem bude pouze to, že topení bude pracovat déle kvůli vyšší požadované teplotě. Stejně tak platí, že se většinou nevyplatí topení úplně vypínat a opět zapínat - zahřívání místnosti z úplného chladu je totiž energeticky náročnější. Efektivnější je udržovat stálou teplotu. S kontrolou teploty v domě mohou i na dálku pomoci nejrůznější chytré technologie.

Pamatujte si, že:
- Každý stupeň navíc znamená o 6 % vyšší spotřebu energie.

Doporučená teplota v jednotlivých místnostech:

Obývací pokoj 20–21 °C
Kuchyně 18 °C
Ložnice 16–18 °C
Dětský pokoj 20–21 °C
Koupelna 24 °C
Chodba 10–15 °C
Zádveří 10-15 °C
4

Když budu vařit s menším hrncem na větší plotýnce, uvařeno bude rychleji, čímž ušetřím na elektřině.

Nádobí by mělo sednout přesně na plotýnku, jinak utíká energie kolem. Využívejte pokličky a při delším vaření tlakový hrnec, ušetří to více než polovinu energie. Ekonomická je pak indukce, která ušetří až polovinu nákladů oproti sklokeramické desce nebo elektrické plotýnce. Sporák s litinovými plotýnkami je výhodnější vypnout o něco dříve a dovařit na zbytkovém teple.

5

V Česku se solární panely příliš nevyplatí. Nesvítí zde totiž tolik slunce.

V Česku dopadne každý rok na zem přibližně 950 až 1340 kWh sluneční energie na metr čtvereční. Průměrně zde svítí slunce 1330 až 1800 hodin za rok. Solárním panelům ale stačí i běžné denní světlo a fungují i v zimě. Pro fotovoltaické panely je klíčové umístění. Solární elektrárna dokáže zajistit až 80 % spotřeby elektřiny klasického rodinného domu.

Pamatujte si, že:
Důležitá je orientace ke světovým stranám (jih, jihozápad, jihovýchod) a rovněž sklon. Ten by měl být optimálně kolem 35 °, rozdíl +/−10 % ovšem nehraje roli.

6

Svítit s LED žárovkami se nevyplatí, vyjdou daleko dráž než tradiční žárovky.

Je pravdou, že pořizovací cena LED žárovek je vyšší. Obyčejná žárovka se ale v současnosti vyplatí jen tam, kde se svítí málo a krátce. Rozumně vybraná LED žárovka spotřebuje zhruba sedmkrát méně elektrické energie než ta běžná. Zatímco 60W žárovka spotřebuje při svícení 4 hodiny denně skoro 90 kWh ročně, u srovnatelné LED žárovky je to za stejnou dobu 13 kWh. Ročně tak LED žárovka ušetří elektřinu v řádu stovek korun. Nevadí jí ani časté spínání, pozor ovšem na nadměrné zahřívání.

Typ žárovky Pořizovací cena Životnost Příkon
Tradiční 15 Kč 1 000 h 60 W
Halogenová 85 Kč 2 000 h 40 W
Tzv. úsporná 99 Kč 8 000 h 15 W
LED žárovka 99 Kč 15 000 h 9 W

Zdroj: E.ON

7

Během sprchování proteče více vody než při koupeli.

Plná vana pojme 150 i 200 litrů vody, při sprchování činí spotřeba vody 30 až 50 litrů. Vodu šetří i sprchové hlavice. Zatímco starším typem proteče až 20 litrů za minutu, novější úsporné hlavice sníží toto číslo i na 6 litrů. Za novou hlavici utratíte zhruba 600 korun. Mezi baterii a sprchovou hadici lze namontovat šetřič vody. Pokud zkombinujete stopventil a úspornou hlavici u dvoukohoutkové baterie, ušetříte až polovinu teplé vody.

Kolik průměrný Čech spotřebuje denně litrů vody:

WC 26 l
Os. hygiena, sprchování 40 l
Praní, úklid 18 l
Příprava jídla, mytí nádobí 10 l
Mytí rukou 6 l
Zalévání 5 l
Pití 2 l

pvk.cz, *data pro hl. město Praha

8

Silnou cihlovou zeď není potřeba zateplovat.

O cihlových domech se říká, že izolují dobře. Není to ale úplně pravda, vnější tepelná izolace by měla být instalována i na cihlovou stěnu, jejíž tloušťka přesahuje 60 centimetrů.

Pamatujte si, že:
Obecně platí, že čím lepší energetická rekonstrukce domu, tím menší účty za spotřebu energie. Nízkoenergetické domy mají spotřebu 50 kWh/m2, pasivní budovy maximálně 15 kWh/m2 ročně a takzvaný nulový dům dokonce méně než 5 kWh/m2 za rok. Účty za energii v pasivním domě jsou tedy oproti běžné stavbě až o 90 % nižší.

9

Mytí nádobí ve dřezu je úspornější než v myčce.

Během ručního mytí nádobí ve dřezu se spotřebuje 15 litrů teplé vody, ale navíc také 5 až 10 litrů studené na oplachování. Mytím nádobí v myčce lze ušetřit 30 až 65 % vody. Nejúspornější myčky nádobí spotřebují v šetrném programu na jedno naplnění 10 litrů vody a 1 kWh energie. Vyplatí se pořídit širší myčky na 12 nebo 14 sad nádobí. Spotřeba elektřiny je srovnatelná a spotřeba vody je až o tři litry vyšší, ovšem v jednom cyklu lze umýt až o třetinu více nádobí.

I ve dřezu lze samozřejmě mýt nádobí úsporně. Ušetřit lze tak, že se napustí dřez a začne s omýváním méně špinavého nádobí. Pokud dáváte přednost mytí pod proudem vody, jako první naplňte velké hrnce – nevyužitá voda tak neskončí rovnou v odtoku. Pod proudem vody za minutu proteče asi 2,5 litru.

Šetřiče vody, vodovodní baterie a perlátory:

Perlátor, šetřič vody s výměnnými O-kroužky: Perlátor ušetří až polovinu vody, nejúspornější jsou termostatické baterie, které udržují nastavenou teplotu.
Eco stop neboli vodní brzda: Mají ji pákové baterie s kartuší se dvěma zabudovanými zarážkami. První zarážka nastavuje nízký průtok vody, druhá je ke změně teploty.
Stop tlačítko na bateriích: Některé pákové baterie a bidetové sprchy nabízejí stisk tlačítka, kterým přerušíte tok vody. Jakmile tlačítko zmáčknete znovu, proud vody se obnoví. Baterie si zapamatuje proud i teplotu.

10

Pračka kombinovaná se sušičkou ušetří energii i čas.

Sušičky jsou obecně na energii náročné, nejlepší možností, jak ušetřit, je proto sušit na sušáku. Kombinované přístroje ovšem mají oproti samostatným přístrojům ještě vyšší spotřebu vody a sušení jim zabere dvakrát tolik času.

Tip na sušení prádla:
Alternativou je zvolit si kondenzační sušičku s tepelným čerpadlem. Ta oproti jiným typům spotřebuje jen polovinu energie. Kvůli chlazení je nejlepší ji umístit v místnosti s nižší teplotou. Kondenzace by jinak nebyla tak účinná a doba sušení by se protáhla, čímž se zvýší spotřeba elektřiny

Projekt vznikl za podpory a

 

Právě se děje

Další zprávy