Myslete na zločiny po válce. Polákům vadí figurka sovětského policisty

ČTK ČTK
28. 4. 2016 6:20
Polský Institut národní paměti se ohradil proti postavičce sovětské tajné policie NKVD, kterou výrobce hraček zařadil do své kolekce. Připomíná, že NKVD má na svědomí vraždu zhruba stovky tisíc Poláků.
Figurka policisty NKVD
Figurka policisty NKVD | Foto: Institut národní paměti

Varšava - Institut národní paměti (IPN), který v Polsku zkoumá zločiny nacismu a komunismu, pokáral výrobce hraček, že do kolekce zobrazující dobývání Berlína v roce 1945 zařadil i postavičku důstojníka sovětské tajné policie NKVD.

"Považuji za velice nevhodné šířit mezi dětmi miniaturní příslušníky zločinecké organizace. NKVD byla politickou policií, která se dopouštěla zločinů jak vůči národům Sovětského svazu, tak i v dobytých státech," prohlásil podle televize TVN 24 Andrzej Zawistowski. Ten má v IPN na starosti vzdělávání veřejnosti.

NKVD má podle něj na svědomí zavraždění zhruba 100 tisíc Poláků během druhé světové války a po jejím skončení, kdy tato stalinská policie pomáhala nastolit komunistický režim v Polsku. Zawistowski vyzval majitele hračkářské firmy, aby "v historických projektech projevili více rozvahy", a zaslal jim výtisk publikace IPN o komunistických zločinech z let 1944 až 1956.

Zawistowski se ovšem nezmínil o skutečnosti, že hračkářská firma v kolekci o berlínské bitvě nabízí i figurku polního maršála Wilhelma Keitela, který byl po válce v norimberském procesu jako válečný zločinec odsouzen k smrti a popraven.

Poláci mají NKVD za zlé především to, že na jaře 1940 na rozkaz nejvyššího sovětského vedení postřílela v katyňském lese u Smolenska tisíce polských důstojníků, zajatých po porážce Polska v září 1939. Moskva odpovědnost za tento zločin dlouho odmítala a vinu svalovala na Němce.

IPN je polská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů, má však mnohem větší pravomoci, včetně prokurátorských. Kritici ale IPN přirovnávají k "historické policii", která pomáhá prosazovat názory nynější konzervativní vlády jako jediný správný pohled na polské dějiny.

 

Právě se děje

Další zprávy