Muzeum Grévin v Praze znovu otevírá. Noví majitelé přidají čokoládovou expozici

ČTK ČTK
18. 5. 2018 12:44
Z muzea s novými majiteli nezmizí voskové celebrity. Přetvořený prostor funkcionalistické budovy v Celetné ulici nabídne nové expozice.
Muzeum v Celetné.
Muzeum v Celetné. | Foto: Grévin

Praha - Pražské muzeum voskových figurín Grévin, které v březnu ukončilo svoji činnost, má nové majitele a dnes se znovu otevřelo pro veřejnost. Muzeum Grévin odkoupily od francouzské Compagnie des Alpes dvě společnosti - česká Pekas handmade a belgická rodina Van Belle, která vlastní značku Choco-Story a muzea s tímto názvem i v dalších zemích.

V původní podobě mohou návštěvníci vidět expozice ještě čtyři měsíce. Po chystané rekonstrukci vznikne v roce 2019 nová kulturně-společenská atrakce. Novináře o tom dnes informovala Daniela Pedret, která Grévin mediálně zastupuje. "Finanční podmínky obchodu zatím nebyly zveřejněny," řekla Pedret.

Voskoví státníci v muzeu.
Voskoví státníci v muzeu. | Foto: Chocolate experience

Z muzea s novými majiteli nezmizí voskové celebrity. Nově přetvořený prostor funkcionalistické budovy v Celetné ulici nabídne nové expozice. "Vedle muzea, které představí historii čokolády, zůstanou v muzeu i voskové celebrity a přidá se záhadný a pohádkový svět pražských legend. Všechny atrakce budou mít společného jmenovatele - čokoládu," sdělila Pedret.

Kromě jiného zde bude odhalena expozice odlitků dlaní známých osobností, které v muzeu nemají svou voskovou podobu. U příležitosti znovuotevření Grévinu dnes voskový a čokoládový odlitek své dlaně prezentovala herečka a zpěvačka Petra Černocká. V muzeu dále budou odlitky rukou Mira Žbirky, Heidi Janků, Marie Tomsové, Saskie Burešové, Václava Hybše, Jana Přeučila a dalších.

Na konci léta se muzeum Grévin, v podobě, jak ho návštěvníci znali od května 2014, definitivně uzavře, aby uvolnilo prostor novému čokoládovému světu.

Ten se představí pod značkou Chocotopia a bude zahrnovat nejen muzeum čokolády a muzeum voskových figurín Grévin, ale i tematickou kavárnu Choco Jungle Bar, prostory s čokoládovými workshopy a dokonce i továrnu na čokoládu.

Pražská pobočka muzea Grévin byla po roce příprav otevřena 1. května 2014. Celková investice francouzských majitelů společnosti Compagnie des Alpes do projektu se pohybovala v přepočtu kolem 290 milionů korun. Ve třech patrech nabízí desítky figurín tuzemských i zahraničních osobnosti.

Pro své vysoké provozní náklady nedosáhl projekt vyrovnaného rozpočtu. Pedret již dříve uvedla, že jednají o novém investorovi. V případě neúspěchu by museli figuríny světových a českých osobností za miliony korun rozprodat nebo darovat.

 

Právě se děje

Další zprávy