Muž vyhrál spor ohledně diskriminace. Úřad místo něj povýšil méně kvalifikovanou ženu

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
23. 3. 2018 10:05
Rakouský úředník Peter Franzmayr vysoudil přes 317 tisíc eur, protože byl obětí sexismu. Na manažerskou pozici v oblasti dopravy byla dosazena žena, která dosáhla ve výběrovém řízení horšího výsledku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Vídeň - Rakouské ministerstvo dopravy, inovací a technologií prohrálo spor o genderové diskriminaci. V roce 2011 se na ministerstvu rozhodli sloučit dvě oddělení. Tehdejší ministryně Doris Buresová do jejich čela potřebovala nového manažera. Ze tří uchazečů si vybrala Ursulu Zechnerovou. Informuje o tom rakouský server Die Presse

To se nelíbilo neúspěšnému kandidátovi Peteru Franzmayrovi, který v rámci výběrového řízení dostal o 0,25 procenta vyšší hodnocení. Byl tak kvalifikovanější a tvrdil, že Zechnerová dostala pozici, protože je žena.

Po sedmi letech mu dal soud za pravdu a stát mu musí vyplatit rozdíl mezi jeho současnou mzdou a potenciální - kterou by dostal jako vedoucí oddělení na ministerstvu. V pondělí částku vyčíslil na 317 638 eur (přes 8 milionů korun).

Buresová stále tvrdí, že výběrové řízení bylo v souladu se zákonem, ovšem přiznává, že v manažerských pozicích často schází ženy a to hrálo v rozhodování roli. "Doufám, že toto rozhodnutí nezpochybní princip podpory příjímání žen do vyšších pozic," řekla Buresová rakouskému webu.

Soudy v Česku se zabývaly podobným případem například v roce 2005, kdy Marie Čauševićová tvrdila, že nedostala místo finanční ředitelky Pražské teplárenské, protože je žena. Soud jí za pravdu nedal a její návrh zamítl.

V Česku se o tomto problému hovoří také díky soutěži Sexistické prasátko nebo webu Sexismy.cz. Na něj píši příspěvky lidé, kteří se s nějakou formou sexismu setkali.

 

Právě se děje

Další zprávy