Muž si vymyslel Televizi Panda, za podvod dostal podmínku

ČTK ČTK
4. 12. 2017 15:05
Do smyšlené televize obsadil programovou ředitelku i právníka, sehnal logo a počítače. Za práci nikdy nezaplatil. Nyní odchází od soudu s podmínkou.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Brno - Fiktivní Televizi Panda si vymyslel muž ze severní Moravy. Tvrdil, že na projekt má v zahraniční bance miliardy korun, a přiměl tak ke spolupráci několik lidí, kterým ale neplatil slíbené mzdy. Podařilo se mu také vylákat ze soukromé firmy počítače jako vybavení pro vznikající televizi. Celkem způsobil škodu přes 1,7 milionu korun. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR.

Právě Nejvyšší soud letos kauzu uzavřel, když potvrdil pachateli podmíněný trest. Okresní soud v Šumperku muži vyměřil tři roky vězení se čtyřletým podmínečným odkladem plus povinnost nahradit škodu. Je otázkou, zda se poškození peněz dočkají - podle soudního rozhodnutí je mužovým jediným příjmem invalidní důchod a čelí exekuci.

V dovolání k Nejvyššímu soudu odsouzený tvrdil, že se nedopustil podvodu ani se nijak neobohatil. Prostě mu jen nevyšel podnikatelský záměr, jakkoliv se může jevit jako bizarní. Podle nejvyšší instance ovšem odsouzený muž naplnil všechny znaky trestného činu podvodu. Podle poškozených sice působil velice důvěryhodně a erudovaně, ovšem jeho projekt byl iluzorní.

Muž neuspěl ani s tvrzením, že poškozeným žádná škoda nevznikla, že v podstatě žádnou reálnou práci nevykonávali a že měli v době svého působení pro Televizi Panda i další zaměstnání. "V tomto směru je důležitý jedině (prokázaný) fakt, že plnili (a splnili) pokyny, které jim dovolatel udělil," stojí v usnesení.

Trestná činnost se odehrávala v letech 2014 a 2015. Muž si například objednal u grafičky logo, vizitky a návrhy polepu na auta. Za práci nezaplatil, stejně jako neuhradil faktury za počítače. Pod smyšlenou legendou také přiměl k práci pro neexistující Televizi Panda několik lidí, konkrétně na pozicích právníka, technického ředitele, personální a ekonomické ředitelky a programové ředitelky.

Ve skutečnosti ovšem muž nikdy neměl licenci k provozování televizního vysílání. Nezaložil ani firmu, kterou se při jednáních zaštiťoval.

 

Právě se děje

Další zprávy