Prodavač s fotografickou pamětí ukradl údaje z 1300 kreditek. Stačil mu jen pohled

Ekonomika Ekonomika
15. 9. 2019 12:20
Policie v japonském hlavním městě minulý čtvrtek zatkla prodavače Jusuka Tanigučiho, který podle vyšetřovatelů ukradl údaje z kreditních karet u více než 1300 zákazníků. Informuje o tom server CNN. Když lidé u Tanigučiho platili kartou, muž si díky fotografické paměti zapamatoval veškeré údaje z karty a ty poté zneužil k vlastním nákupům.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Japonec pracoval v tokijském obchodě na poloviční úvazek, přesto si mohl dovolit přes internet pořídit dvě luxusní brašny, které dohromady stály přes 60 tisíc korun. Zneužíval totiž údaje z kreditních karet zákazníků.

Díky své fotografické paměti si při platbě zapamatoval nejen 16místné číslo kreditní karty, ale také její datum expirace a bezpečnostní kód včetně jména nakupujícího. Když zákazník odešel, Taniguči si všechny údaje zapsal do bloku. Díky tomu mohl později data zneužít a kartu využít při platbě na internetu.

Policie 34letého muže dopadla, když si zmíněné tašky objednal na vlastní jméno k sobě domů. Při prohlídce u něj také objevila blok, do kterého si údaje zapisoval. Díky tomu zjistila, že si Taniguči takto opsal údaje u více než 1300 zákazníků.

CNN připomíná jiný podvod, který se před třemi lety také udál v Japonsku. Organizovaný gang tehdy okopíroval 1600 platebních karet, díky nimž z 1400 bankomatů napříč Japonskem vybral během dvou hodin zhruba 302 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy