Klidně se nechám zatknout. Musk nahnal dělníky do kalifornské továrny navzdory zákazu

Ekonomika Ekonomika
12. 5. 2020 14:22
Šéf automobilky Tesla Elon Musk v pondělí obnovil výrobu ve své kalifornské továrně navzdory tomu, že tamní úřady nařídily pozastavení provozu všem podnikům, pokud nejsou považovány za nezbytné, do konce května. Důvodem nařízení je pandemie koronaviru. Musk ale zákaz označuje za riziko pro americké podnikání, a tak svých 10 000 zaměstnanců od tohoto týdne znovu poslal do práce.
Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX
Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX | Foto: Reuters

Musk, který šéfuje také americké vesmírné společnosti SpaceX, je podle svých slov připraven i na to, že by ho místní úřady kvůli porušení karanténních opatření zatkly. Na Twitteru napsal, že jestli má být někdo z továrny zatčen, pak jedině on.

Kalifornie může za porušení nařízení uložit pokutu ve výši až 1 000 dolarů (přes 25 000 Kč) za den nebo danou osobu poslat do vězení až na devadesát dní.

Podnik Fremont, který zaměstnává kolem 10 000 lidí, se nachází v kalifornském okrese Alameda. Jde o jedinou továrnu, v níž Tesla ve Spojených státech vyrábí automobily. O obnovení výroby, která se zastavila 23. března, informovala s odkazem na Muskův Twitter zahraniční média.

Úřady okresu uvedly, že o obnovení chodu podniku byly informovány, avšak dosud ho nepovolily. Teslu upozornily, že tomu musí předcházet dohoda na bezpečnostním plánu pro znovuotevření.

Musk se ale podle agentury Reuters v dopise zaslaném zaměstnancům nechal slyšet, že je šťastný, že se on i další pracovníci mohou vrátit do práce. Slíbil také, že se postará o dodržování hygienických opatření, která předejdou možné nákaze. Více se bude dbát třeba na úklid, bezpečné rozestupy mezi zaměstnanci, kterým taktéž zajistí pomůcky na ochranu obličeje i rukavice. Na některých místech se bude pracovníkům také kontrolovat teplota.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom minulý čtvrtek prohlásil, že výrobní závody ve státě mohou znovu rozběhnout provoz 8. května. Nařízení ale mohou vydávat i samy okresy, a vedení Alamedy tak rozhodlo, že všechny podniky v tomto okresu až na výjimky budou mimo provoz do konce května.

Jeden z úředníků uvedl, že zdravotnický úřad několikrát s Teslou jednal a doporučil jí, aby počkala s obnovením výroby ještě další týden a sledovala šíření infekce a jednala o bezpečných způsobech obnovení výroby. Podle zpravodajského webu ABC News byla v jednání i možnost, že by Tesla mohla otevřít už 18. května.

Musk v reakci na zákaz "pohrozil" na Twitteru, že může výrobu z Kalifornie okamžitě přesunout do Texasu nebo Nevady, a na kalifornský okres v sobotu podal žalobu.

Fremont, továrna automobilky Tesla v Kalifornii, je opět v provozu.
Fremont, továrna automobilky Tesla v Kalifornii, je opět v provozu. | Foto: Reuters

Jeden z nejbohatších lidí na světě se již v březnu dostal do sporu s představiteli amerického státu kvůli tomu, že musí Tesla zastavit výrobu ve Fremontu. Nařízení, že lidé musí zůstat doma, označil za vážné riziko pro americké podnikání a za protiústavní. Paniku kolem pandemie nemoci covid-19 označil za hloupou. Na začátku dubna současně uvedl, že kvůli koronavirové krizi svým zaměstnancům dočasně sníží mzdy.

USA, které mají 328 milionů obyvatel, jsou zdaleka nejhůře postiženou zemí z hlediska počtu nakažených i počtu obětí. Ten v pondělí překročil hranici 80 000 mrtvých. Potvrzených případů nákazy je více než 1,34 milionu.

Lidi straší, astronomy zlobí: Vesmír není na hraní, kritizuje Muskovy družice Suchan

Pohled na oblohu, jak ho známe, skončí. Bude tam více satelitů než hvězd. Jsme na prahu komercionalizace kosmického prostoru, míní Pavel Suchan. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy