Musk je prvním člověkem, který zchudl o 200 miliard dolarů. Může za to propad Tesly

ČTK ČTK
31. 12. 2022 16:40
Americký podnikatel Elon Musk se stal prvním člověkem na světě, kterému klesla hodnota majetku o 200 miliard dolarů (zhruba 4,5 bilionu Kč). Informovala o tom agentura Bloomberg. Hodnota Muskova jmění tento týden podle jejího indexu miliardářů sestoupila na 137 miliard dolarů, zatímco začátkem loňského listopadu se vyšplhala až na 340 miliard dolarů.
Elon Musk.
Elon Musk. | Foto: Reuters

Za poklesem hodnoty Muskova majetku stojí propad akcií výrobce elektromobilů Tesla, které tvoří klíčovou část jeho jmění. Jedenapadesátiletý

Musk, který je šéfem Tesly, byl donedávna nejbohatším člověkem na světě, tento měsíc ho však v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault. Ten je spoluvlastníkem skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží.

Cena akcií Tesly se v letošním roce propadla o zhruba dvě třetiny. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesla čelí rostoucí konkurenci a potýká se s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco její šéf věnuje až příliš mnoho času internetové firmě Twitter, kterou převzal na podzim.

Musk v říjnu koupil Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). V průběhu roku prodal velké množství akcií Tesly, aby získal prostředky k financování této akvizice, píše Bloomberg.

Tento týden Musk sdělil zaměstnancům Tesly, že by se neměli znepokojovat "bláznovstvím akciového trhu". V dopisu zaměstnancům podle agentury Reuters rovněž vyjádřil přesvědčení, že v dlouhodobém horizontu bude Tesla nejhodnotnějším podnikem na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy