Musím Česku splatit dluh, říká šéf plzeňské Škodovky

Michal Růžička
1. 4. 2011 9:50
Nadace Martiny a Tomáše Krskových pošle nadané studenty na nejprestižnější univerzity
Tomáš Krsek
Tomáš Krsek | Foto: CSR Fórum

Praha - Ona zpráva se objevila na konci února: každý rok získá deset mladých lidí možnost studovat postgraduálně na deseti nejlepších světových univerzitách díky ročním stipendiím, které hodlá udílet Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových.

Mezi univerzity, které bude možné na základě podpory tohoto fondu studovat, patří Harvard, Oxford, Cambridge, Caltech, Chicago, Columbia, MIT, Princeton, Stanford a UC Berkeley.

Na otázku, zda na jedné z těchto škol sám studoval, Tomáš Krsek odpovídá: "Nestudoval. Školy jsme vybrali kvůli jejich přednímu umístění v žebříčku 1200 vzdělávacích institucí z celého světa, který vznikl na základě počtu citací a zastoupení držitelů Nobelových cen a Fieldingových medailí."

Proč chtějí manželé Krskovi věnovat ročně kolem deseti milionů korun z vlastní kapsy na školné a životní náklady studentů? "Myšlenka fondu v nás zrála poměrně dlouho, program stipendií jsme vymysleli někdy před Vánoci 2010. Udělal jsem to především proto, že mi tato země hodně dala a toto je forma, jak jí něco vrátit. Vzdělání je velmi důležité. Vzdělaná elita je ta skupina, která potáhne národ dopředu," říká Tomáš Krsek, generální ředitel Škoda Holding.

Chceme dát studentům možnost volby

Od některých dalších podobných programů se liší koncept manželů Krskových tím, že poskytnutí finanční podpory nebude vázáno na nutnost vrátit se zpět do České republiky nebo pracovat v některé společnosti na jejím území.

"Hlavním smyslem naší nadace je dát studentům možnost svobodné volby. My pochopitelně doufáme, že se dříve či později většina z nich vrátí domů a získané prvotřídní vzdělání uplatní v České republice," říká Tomáš Krsek, podle nějž nelze v dnešním světě, který se tak rychle mění, formulovat dlouhodobé představy. Proto mám plán pokračovat v tomto modelu, pokud se ukáže života schopný, a dál se nedívám."

Podobně vnímá Tomáš Krsek i otázku zdrojů. "S manželkou jsme teď vložili do fondu naše peníze a třeba se v budoucnu někdo připojí. Ale dokud nejsou viditelné výsledky, nechci za nikým chodit a přemlouvat ho." 

Od chvíle, kdy byl nový program zveřejněn, trvalo jen pár dní, než se přihlásili první zájemci. Šéf plzeňské Škodovky předpokládá, že každého kandidáta na stipendium osobně pozná.

Občas dostávám otázku," říká Tomáš Krsek, "zda jsme si dělali průzkum konkurenčních nadací a fondů. Nedělali. Nevnímám to konkurenčně, čím více podobných nadací bude, tím lépe. A když zájemci o stipendia nebudou? Vymyslíme jiný dobročinný způsob, jak peníze utratit."

Dopředu nás posune evoluce, nikoliv revoluce

Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových je soukromou aktivitou, která nemá žádný vztah k programům CSR Škoda Holding. "Odlišujeme se například i tím," říká Tomáš Krsek, "že zatímco náš Nadační fond bude podporovat studium téměř všech oborů, firemní programy jsou zaměřeny pouze na technické obory, které Škoda potřebuje. Je to sice sobecké, ale z hlediska firmy logické. Především před pěti až deseti lety jsme měli problém s nedostatkem absolventů technických oborů. Nyní se situace stabilizovala."

Foto: Reuters

Mezi veřejně prospěšnými projekty Škoda Holding jmenuje její generální ředitel stavby sportovních hřišť v Plzni a v Ostravě, projekt Techmánie ve spolupráci s městem Plzeň, což je centrum vědy zaměřené na technické vzdělávání a na popularizaci techniky, Cenu Emila Škody, udílenou za diplomové práce z technických oborů, či speciální časopis pro školy.

Pokud se týká pohledu na étos v českém byznysu, Tomáš Krsek nazývá sám sebe konzervativním člověkem a realistou.

"Nepatřím mezi ty, co bijí na poplach. Jsem takového názoru," říká, "že společnost se vyvíjí a dopředu nás posune evoluce, nikoli revoluce. Nemyslím si, že dvacet let, které uplynuly od roku 1989, je dost dlouhá doba na to, aby se společnost překotila. Do budoucna ovšem mířím s optimismem a věřím, že i nová generace posune českou společnost dopředu."

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy