Mráz ničí vinohrady na jižní Moravě, škody jsou ve stovkách milionů korun

ČTK ČTK
10. 5. 2017 15:19
Obrovské škody na jihomoravských vinohradech způsobily noční mrazy. Podle prvních odhadů vinařů budou větší než při dubnových mrazech, řekl agentuře ČTK výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Nejvíce poškozené jsou některé oblasti Hodonínska.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Noční mrazy na jižní Moravě způsobily ve vinohradech škody ve stovkách milionů korun. Mrazy trvaly několik hodin a pohybovaly se od minus jednoho do minus tří stupňů.

První mrazy přišly již v noci na 21. dubna, odhady Svazu vinařů tehdy ukazovaly na poškození 15 až 20 procent vinic, zatímco loni škody zasáhly až 80 procent. Během posledních pěti let způsobily jarní mrazy rozsáhlé škody, loni překročily jednu miliardu korun. Dubnové škody na vinicích se podle vinařů vyšplhaly až na půl miliardy korun, nejvíce poškozené jsou některé oblasti Hodonínska. 

Problém se dnes dotkl především mladé výsadby. Keř, který byl vyrašený a postihly jej dubnové mrazy, ještě obrazil. Podruhé to už ale zřejmě neudělá. V některých kotlinách dnes teploty klesly až k minus pěti stupňům. "Réva byla už vyrašená, takže náchylnost na mráz je velmi intenzivní. Obecně se dá říci, že réva v tomto stadiu vydrží teploty do minus jednoho stupně," uvedl Půček.

Škody jsou podle jednotlivých oblastí rozdílné, mrazy zasáhly Znojemsko, ale nebyly tam tak silné. Dobře dopadl také Mikulov, Valtice nebo okolí Pálavy. Nejhorší je situace v některých částech Hodonínska, například v Mutěnicích. "Špatné je to i v Podluží od Hodonína po Břeclav," uvedl Půček s tím, že detailní vyčíslení škod na neprodaném víně je zatím předčasné. Svaz vinařů bude firmám posílat dotazníky, bude ale několik dní trvat, než zjistí přesnou částku.

Mrazy postihly vinice už druhým rokem po sobě. Loni vinaři škody vyčíslili na více než miliardu korun. Jako jedno z nejvhodnější opatření se v letošním roce ukázaly protimrazové svíce. Svaz vinařů proto bude chtít po státu speciální dotační program na neinvestiční dotaci na nákup mazutových či parafínových svící, bude chtít i zvýšení kompenzací z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) z garantovaných 25 procent podpory na 65 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy