Stát prověří, zda dodavatelé vyměřují adekvátní zálohy. Firmy mohou zneužívat situace

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 8. 2022 17:32
Ministerstvo průmyslu a obchodu prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům zálohy odpovídající očekávané spotřebě a ceně energií. Tedy zda dodavatelé zálohy nezneužívají. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Očekává, že ministerstvo průmyslu bude o prvních výsledcích kontrol informovat již v příštím týdnu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Premiér Fiala uvedl, že je nyní velké množství zákazníků, kteří nově vyměřené zálohy dostávají.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má vláda z terénu signály, že dodavatelé některým domácnostem vyměřili zálohy, které s vysokou pravděpodobností nejsou adekvátní.

Obchodník si podle Jurečky může tímto způsobem vylepšovat cash flow. Není podle něj možné, aby se zálohy v této době zneužívaly.

Fiala ve středu dále uvedl, že lidé nemají za bydlení platit více než 30 procent svých příjmů, v Praze je to 35 procent, a to včetně všech poplatků například za vodu nebo energii.

"Občané zaplatí za bydlení maximálně 30 procent, v Praze 35 procent svých příjmů včetně poplatků za energie. Veškeré náklady na bydlení nad 30 procent jejich příjmů je jim stát připravený proplatit, a to prostřednictvím příspěvků na bydlení," řekl Fiala. 

Stát za první pololetí letošního roku vyplatil na pomoc domácnostem prostřednictvím příspěvků na bydlení a mimořádné okamžitě pomoci přes pět miliard korun, doplnil Jurečka.

Fiala dále potvrdil, že vláda chce do konce srpna schválit podobu úsporného tarifu, který lidem poskytne jako částečnou kompenzaci zvýšených nákladů na energie. Domácnosti letos podporu dostanou prostřednictvím své smlouvy na elektřinu.

Tento rok dá kabinet na pomoc deset miliard korun, dalších 30 miliard rozdělí příští rok, a to už prostřednictvím jednotlivých komodit, tedy jednotlivě ve vyúčtování za elektřinu, plyn a teplo.

Návrh je nyní v meziresortním připomínkování, jednotlivé instituce mají na podání připomínek čas do pondělí. Konkrétní částky podpory zatím nejsou známé.

Předseda vlády ve středu také zopakoval, že Česko má na zimu dostatek zásob plynu. Stát podle něj udělal veškeré kroky, aby nenastal nejkatastrofičtější možný scénář. Zmínil například naplněné zásobníky, nakoupený plyn v státních hmotných rezervách i získání kapacity v terminálu na zkapalněný zemní plyn v Nizozemsku.

V nizozemském LNG terminálu má Česko pronajatou kapacitu pro až třetinu roční spotřeby plynu, bude ho moci využívat již během nadcházející topné sezony. Podle vlády ale přesto budou potřeba úspory ve spotřebě plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy