Síkela chce v krizi vytápět budovy na méně stupňů. Dotklo by se to škol i domácností

ČTK ČTK
10. 8. 2022 13:14
Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách budovy vytápěly na nižší teplotu. Cílem je reagovat na případný výpadek dodávek plynu a dosáhnout potřebných úspor. Resort o tom informoval ve středu v tiskové zprávě.
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) | Foto: ČTK

Cílem Evropské komise je snížit spotřebu plynu v evropských zemích o 15 procent. Například v centrálně vytápěných obývacích pokojích nebo kancelářích se má teplota snížit na 18 stupňů, ve školních učebnách na 19 stupňů.

Ministerstvo průmyslu v navrhované vyhlášce stanovuje teploty pro jednotlivé druhy budov a místností. Teplota 18 stupňů Celsia má být také v kuchyních, jídelnách nebo dětských pokojích. V současnosti tam podle ministerstva je orientační teplota kolem 20 stupňů.

V koupelnách by měla teplota klesnout z orientačních 24 stupňů na 19 stupňů Celsia. Například v předsíních nebo chodbách je podle resortu současná orientační teplota 15 stupňů, ta by se změnit nemusela. Na plánovanou vyhlášku v úterý upozornily Hospodářské noviny.

V halách nebo místnostech s přepážkami by měla teplota podle návrhu klesnout z 18 na 15 stupňů Celsia. V učebnách škol se má teplota snížit z 20 na 19 stupňů, v tělocvičnách by se ale naopak měla zvýšit z 15 na 17 stupňů. V mateřských školách má být nově 19 stupňů Celsia.

V nemocničních pokojích má teplota klesnout z 22 na 20 stupňů, v ordinacích z 24 na 20 stupňů Celsia. V čekárnách má být 18 stupňů. na operačních sálech 20 stupňů místo současných 25 stupňů. V hotelových pokojích návrh počítá se snížením vytápění o dva stupně na 18 stupňů Celsia, stejně tak na kolejích a ubytovnách.

Vyhláška stanovuje hranici, pod kterou by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota tuto hranici měla přesáhnout maximálně o jeden stupeň. Tato hranice se dále navyšuje pro jednotlivé místnosti podle toho, kolik mají venkovních stěn.

V místnostech s jednou venkovní stěnou tak bude tato hranice vyšší o jeden stupeň Celsia, v prostorách se dvěma venkovními stěnami o 1,5 stupně a v prostorách se třemi stěnami o dva stupně Celsia.

"Naším cílem je mít připraveny legislativní nástroje, které nám pomohou dosáhnout potřebných úspor v případě, že by ruský diktátor Vladimir Putin dále eskaloval svou energetickou válku," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

V současné právní úpravě je nejnižší možná teplota v pobytových místnostech stanovena projektem budovy, který vychází z technické normy a výpočtových hodnot stanovených podle takzvané orientační teploty.

Nová pravidla plynoucí z vyhlášky by měla platit pro odběratele napojené na soustavy zásobování tepelnou energií, výjimkou jsou soustavy využívající alespoň z 80 procent obnovitelné zdroje energie. Vyhláška se tedy vztahuje především na uhelné a plynové zdroje a také na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje.

 

Právě se děje

Další zprávy