Motorpal bojuje o přežití. Získal peníze na další výrobu, chce reorganizaci

15. 2. 2016 15:15
Tradiční jihlavský výrobce je v úpadku. Přestože věřitelé souhlasí s reorganizací, soud ji odmítl povolit. Firma zatím získala úvěr na zajištění dalšího provozu, vyplatila i lednové mzdy.
Motorpal, ilustrační foto (rok 2007)
Motorpal, ilustrační foto (rok 2007) | Foto: ČTK

Jihlava - Jihlavská firma Motorpal, která je od minulého týdne v úpadku, získala peníze na další zajištění výroby. Ve svých čtyřech závodech na výrobu vstřikovacích systémů pro dieselové motory a přesných dílů pro automobilový průmysl zaměstnává 1320 lidí. Lednové mzdy jim byly vyplaceny v řádném termínu a v plné výši, uvedl mediální zástupce Motorpalu Karel Samec.

Včasné vyplacení mezd za leden potvrdili i zástupci odborů. Provozní úvěr podniku poskytla společnost Moto Capital, za níž stojí menšinový akcionář Motorpalu. "Na základě řady jednání a po schválení prozatímním věřitelským výborem získáme od Moto Capital provozní úvěr ve výši 45 milionů korun," řekl generální ředitel Motorpalu Radim Valas.

Motorpal je v úpadku rozhodnutím Krajského soudu v Brně od 9. února. Insolvenční návrh na sebe podala v lednu sama firma kvůli dluhům převyšujícím 800 milionů korun. Další financování výroby podle podniku zkomplikovalo to, že soud při vyhlášení úpadku zároveň nevyhověl jeho návrhu na reorganizaci. Právní zástupci Motorpalu sice hned požádali soud o změnu jeho rozhodnutí, které považují za nesprávné, verdikt v této věci ale ještě nepadl.

Za Moto Capital stojí podle dřívějších informací podnikatel Gregorz Hóta. Tento investor by měl podle připraveného reorganizačního plánu Motorpalu poskytnout další prostředky na vypořádání věřitelů. Podle plánu podnik v této době počítal s 60 miliony korun, pomůže mu i nižší částka. "I tak nám to ale umožní dále vyrábět, hradit mzdy a stabilizovat firmu," uvedl Valas.

Pro Motorpal je však podle Valase stále důležité i to, aby mu soud umožnil reorganizaci. "Povolení reorganizace a realizace předloženého reorganizačního plánu, který podporuje více než 90 procent všech věřitelů, je stále naše jasná priorita," uvedl. Přehodnocení soudního rozhodnutí a povolení reorganizace podle prohlášení z minulého týdne požadují také podnikové odbory.

Soud v usnesení o úpadku Motorpalu zdůvodnil nepřijetí návrhu na reorganizaci tím, že hlasovací lístky věřitelů souhlasících s reorganizačním plánem neobsahovaly datum podání přihlášky jejich pohledávky do insolvenčního řízení. Podle Samce však věřitelé toto datum nemohli vyplnit, protože o reorganizačním plánu hlasovali před zahájením insolvenčního řízení, tedy v situaci, kdy přihlašování pohledávek ještě není možné.

 

Právě se děje

Další zprávy