Mošnovská opravna na boeingy je v úpadku. Naděje ale žije

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 3. 2014 13:20
Ostravský soud ve čtvrtek oficiálně vyhlásil úpadek společnosti Job Air Technic, v níž České exportní bance a České spořitelně váznou nesplacené úvěry převyšující 820 milionů korun.
Opravna na velká dopravní letadla v Mošnově
Opravna na velká dopravní letadla v Mošnově | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava – Ostravský soud ve čtvrtek oficiálně vyhlásil úpadek společnosti Job Air Technic, v níž České exportní bance a České spořitelně váznou nesplacené úvěry převyšující 820 milionů korun.

Šest let staré opravně na velká dopravní letadla vybudované v Mošnově u Ostravy dochází dech. Od zahájení insolvenčního řízení jen obtížně shání provozní kapitál. Přibývá jí věřitelů z řad dodavatelů a obchodních partnerů a nyní dluží zaměstnancům ještě lednové mzdy.

Opravna s 200 zaměstnanci má ale stále šanci na záchranu. Uchází se o ni švýcarský opravárenský gigant SR Technic Switzerland společně s českou investorskou společností EnCor.  

Oba zájemci dál jednají s bankami o odkoupení jejich pohledávek. Slibují navýšení kapitálu Job Air a jeho následnou stabilizaci a rozvoj. To by podle nich umožnilo nejen zachovat pracovní místa v technicky náročném provozu pro současných 200 zaměstnanců, ale časem opravnu i rozšířit až na 450 lidí.

Konkurz, nebo reorganizace?

Soud má nyní dva měsíce na to, aby rozhodl, zda se úpadek Job Air bude řešit klasickým konkurzem, nebo reorganizací, při níž by se podnik prodával za chodu.

Pokud se podaří dohodnout odprodej pohledávek a vstup strategického investora do Job Air do poloviny května, může být opravna zachráněna. V opačném případě prakticky jistě zavře brány. Vniveč by v takovém případě přišlo i přes 300 milionů korun, které do startu projektu v dotacích nalil stát.

Záchranu ale komplikuje rozdílný postoj obou věřitelských bank. Zatímco státní Česká exportní je pro prodej pohledávek Švýcarům, spořitelna jej odmítá a prosazuje bankrot s nadějí, že z prodeje majetku v konkurzní podstatě dostane víc, než kolik nabízí investor za pohledávky.

Nabízená částka není oficiálně zveřejněna, dobře informované zdroje ale tvrdí, že SR Technic s EnCorem za více než osmisetmilionovou pohledávku jsou ochotny zaplatit asi 300 milionů korun, o něž by se obě banky musely podělit.

Banky úvěr poskytly společně, jako bankovní klub. Musí se tedy teď dohodnout na společném postupu. Spořitelna má ve hře vyšší sumu, a má tedy o něco silnější vyjednávací pozici. Českou exportní ale podporují severomoravští politici a vládní zmocněnec Jiří Cienciala, kteří preferují mimokonkurzní řešení a vstup strategického investora do opravny.

 

Právě se děje

Další zprávy