Moskevská burza zkusí ve čtvrtek obnovit akciový trh. Zakáže však sázet na pokles cen

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 3. 2022 14:02
Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, oznámila ve středu centrální banka. Na burze se neobchoduje od 25. února, což je den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Provozovatel burzy uvedl, že zpočátku bude obchodování časově omezené a že nedovolí spekulace na pokles cen, takzvaný short-selling.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nejprve bude možné obchodovat s akciemi 33 podniků zařazených v indexu MOEX. Obchody s takzvanými blue chips, tedy s nejkvalitnějšími akciemi na trhu, se uskuteční v době od 07:50 do 12:00 SEČ. Týká se to emisí, jako jsou velké státní banky VTB a Sberbank nebo energetické kolosy Rosněfť a Gazprom, uvedla agentura Reuters.

Obchodování na burze bylo v únoru zastaveno, protože ceny akcií v reakci na invazi spadly o 50 procent i více. Tento týden se částečně obnovilo obchodování s dluhopisy, centrální banka ale na trhu intervenovala, aby zabránila cenovému kolapsu.

Ruský rubl po začátku invaze prudce oslabil, dolar se v jednu chvíli prodával i za více než 130 rublů. Dnes dolar stojí zhruba 104 rublů, před invazí vyšel na méně než 80.

Západ na Rusko za jeho agresi vůči sousední zemi uvalil bezprecedentní sankce. Ekonomové bedlivě sledují, zda je země nadále schopna plnit závazky vůči věřitelům, zatím poslední splátku úroků ale země řádně splatila. V pondělí měla Moskva uhradit úroky v objemu 66 milionů dolarů držitelům eurobondů a podle zdrojů agentury Reuters tuto částku rovněž zaplatila.

Ruští držitelé domácích podnikových eurobondů ale dostávají splátky se zpožděním, jestliže jde o platby, které procházejí přes zahraniční prostředníky.

 

Právě se děje

Další zprávy