Střílejte divočáky, nařídil myslivcům Jurečka. Slibuje jim tisícovku za kus a dovolil i noční vidění

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 13. 7. 2017 13:30
Stát nařídil plošný lov divočáků kromě Zlínska zasaženého morem. Veterinární správa navíc vydala mimořádná opatření pro chovatele prasat na Zlínsku. Za nedodržení podmínek hrozí pokuty. Prasata, která nebudou chována podle mimořádných opatření, budou muset navíc chovatelé utratit.
Divoká prasata. Ilustrační snímek.
Divoká prasata. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Zlín - Stát nařídil intenzivní lov divočáků na celém území České republiky. V nárazové oblasti kolem Zlínska se budou moci používat zatím zakázané techniky lovu.

V okrese Zlín, kde se vyskytl africký mor prasat, se divoká prasata nadále nesmí lovit ani přikrmovat. V budoucnu to bude možné, za splnění podmínek v plánu na vymýcení choroby.

Na tiskové konferenci po jednání se zástupci veterinářů a myslivců to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opatření stát nařídil kvůli zabránění šíření afrického moru prasat.

Myslivci v celé republice budou moci lovit všechny kategorie prasat bez ohledu na jejich pohlaví.

V oblasti ohraničené dálnicí D1 od Brna směr Ostrava do Vyškova, dále pak do Olomouce po D46, z Olomouce do Lipníku nad Bečvou po D35, poté přes Ostravu a Bohumín po hranici s Polskem po D1, dále po státní hranici s Polskem a Slovenskem až na hraniční přechod Lanžhot a dále zpět po dálnici D2 do Brna, bude možné lovit divočáky se zaměřovači umožňující noční vidění nebo za pomoci umělého osvětlení.

Divočáků v Česku dlouhodobě přibývá, jsou přemnožení

Zatímco například v roce 1966 lovci podle myslivecké evidence zastřelili zhruba 2700 kusů, v roce 2001 už šlo o 72 000 divokých prasat. Podle posledních mysliveckých údajů se nyní v ČR ročně loví zhruba 178 000 kusů ročně. Pokud myslivci vyslyší výzvu státu, mohly by se odstřely o půlku zvednout, řekl ČTK myslivec a odborník z České zemědělské univerzity v Praze Miloš Ježek.

Naprostá většina zastřelených divočáků jsou ještě selata. Dále se odstřelují mladá prasata, takzvaní lončáci. Dospělých kňourů a bachyní se v ČR v předloňském mysliveckém roce zastřelilo téměř 11 000. Prasata se také nestřílí v každém regionu rovnoměrně. Nejméně jich bylo předloni zastřeleno v Praze (388 kusů), naopak například ve Středočeském kraji 32.577 kusů.

"Navíc v této oblasti přidáváme 1000 korun zástřelného jako určitou motivaci a kompenzaci těch nákladů, které jsou s tím spojené," řekl Jurečka.

Lovci budou moct prasata střílet i na pozemcích, kde se sklízí zemědělské plodiny a v odchytových zařízeních. Z každého prasete budou muset odevzdávat vzorky na vyšetření na africký mor prasat.

"Samozřejmě začne probíhat sklizeň a my máme zájem na tom, abychom našli dohodu se zemědělci, jak v době sklizně postupovat efektivně. Například zvažujeme to, že některé pozemky některých plodin bychom neurčili ke sklizni, aby se tam ta černá zvěř mohla stáhnout a aby tam následně mohl proběhnout efektivní odlov," řekl Jurečka.

Případný odstřel má být podle něj zajištěn ve spolupráci se Státní veterinární správou a Asanačním ústavem tak, aby byla zastřelená zvířata rychle zlikvidována a nešířila se nákaza.

Mimořádná opatření na Zlínsku

Státní veterinární správa pak dnes vydala mimořádná opatření pro chovatele prasat na Zlínsku. Veškerá prasata určená na domácí porážku chovaná v okrese Zlín se budou muset do konce července porazit, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu, aby nemohl být kontaminován africkým morem prasat.

Za nedodržení podmínek hrozí pokuta 50 000 korun pro fyzickou osobu a až dva miliony korun pro podnikatele a právnické osoby.

Mezi povinnosti patří bezpečné vyloučení kontaktu s divokými prasaty, chov v ustájovacím místě bez výběhu, nezkrmování zelené píce. Chovatelé také nesmějí prasatům podestýlat slámou a k ošetření prasete musí používat zvláštní pracovní oděv a obuv. Maso z poražených prasat se bude moci zkonzumovat v domácnosti chovatele.

V desetikilometrové oblasti kolem ohniska choroby je podle veterinářů 143 chovatelů s 335 prasaty.

K dnešnímu dni eviduje Státní veterinární správa 30 potvrzených případů nákazy africkým morem na Zlínsku. Od středy tak přibyl jeden případ u divočáka nalezeného v katastru zlínské místní části Lužkovice.

V 16 případech skončilo vyšetření negativním výsledkem, jeden nález zůstává vzhledem ke stupni rozkladu nevyšetřen. Na výsledky vyšetření dvou vzorků se čeká. Od vypuknutí nákazy téměř před třemi týdny bylo na Zlínsku nalezeno 49 uhynulých prasat.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

 

Právě se děje

Další zprávy