Moody's zlepšila rating Česka o jeden stupeň. Ocenila nižší zadlužení i reformy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 5. 10. 2019 15:24
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v pátek zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Česka o jeden stupeň na úroveň Aa3 z dosavadní A1. Poukázala na zlepšující se rozpočtové ukazatele a na vládní reformy podporující ekonomiku. Výhled ratingu Moody's změnila z pozitivního na stabilní. Signalizovala tak, že další změnu ratingové známky v dohledné době nepředpokládá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Agentura předpověděla, že zadlužení české vlády se navzdory zhoršeným vyhlídkám pro hospodářský růst bude v letošním i v příštím roce dál snižovat. Na konci příštího roku by mělo činit 30,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Do roku 2023 by pak mělo klesnout pod hranici 30 procent HDP.

Moody's rovněž uvedla, že česká vláda dosáhla určitého pokroku ve strukturálních reformách, a to například v oblasti trhu práce a vzdělávacího systému. Upozornila, že příznivým faktorem pro hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky by bylo úspěšné zavedení reforem, které by zajistily dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a systému zdravotní péče.

Premiér Andrej Babiš označil zlepšení ratingu na sociální síti Twitter za "skvělý úspěch pro české hospodářství". Ministryně financí Alena Schillerová na Facebooku napsala, že jí rozhodnutí agentury dává "neskutečnou sílu do další práce".

Babiš v sobotu odpoledne při své návštěvě na pohřbu někdejšího polského disidenta Kornela Morawieckého novinářům řekl, že rating je zásluhou všech lidí, zaměstnanců, živnostníků i podnikatelů. "Musíme na to být hrdí. Konečně máme na to papír, že je líp. Hlavně jsem rád, že agentura mluví o našich skvělých veřejných financích a reformách našich posledních vlád, už asi těžko bude teď opozice kritizovat," uvedl.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček v sobotu uvedl, že vláda nedělá nic pro to, aby měla Česká republika pozitivní rating i ve chvíli, kdy se nebude tolik ekonomicky dařit. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ČTK řekl, že považuje zlepšení ratingu za pozitivní zprávu, připomíná ale, že Moody's hovoří i o nedořešené otázce stárnutí české populace.

Zpráva agentury Moody's Investors Service podle Hospodářské komory potvrzuje správnost strategie zaměřit se na investiční pobídky s vyšší přidanou hodnotou. Pobídky na investice s vyšší přidanou hodnotou orientuje novela platná od letošního 6. září.

"Moody's mimo jiné připomíná, že ČR je sice průměrným inovátorem, ale inovační strategie, na které se podílela Hospodářská komora ČR, nebo nový zákon o investičních pobídkách mají potenciál hospodářství země posílit," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. Vláda podle komory učinila dobrý krok, když vyslyšela její apely na zaměření podpory státu do výroby s vyšší přidanou hodnotou.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Analytik Czech Fundu Lukáš Kovanda připomněl, že Česko má nyní dosud nejlepší rating a je na tom nejlépe ze zemí bývalého východního bloku, když předstihlo Estonsko. "ČR suverénně vévodí mezi zeměmi bývalého východního bloku, které si zároveň ponechaly svoji národní měnu. Z tohoto pohledu se na druhém místě v souhrnném hodnocení agentur umisťuje s poměrně značným odstupem Polsko," připomíná hodnocení dalších agentur Standard & Poor's a Fitch.

Z celosvětového pohledu je Česko stále "dlužníkem druhé kategorie", dodal Kovanda. "Žádná z tří nejdůležitějších agentur jí nepřisuzuje prvotřídní hodnocení, které náleží zemím typu Německa, Nizozemska, Švýcarska nebo třeba Austrálie," uvedl. Veřejné finance ČR jsou podle něj však v lepším stavu než ve většině zemí s lepším hodnocením. "Ratingové agentury totiž zohledňují také vlastní výkonnost ekonomiky a do hodnocení promítají i jiné než ryze ekonomické aspekty, například kvalitu a stabilitu institucí nebo geopolitickou pozici," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy