Moody's v USA zaplatí 864 milionů dolarů za rating z doby před krizí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 14. 1. 2017 18:13
Americká společnost Moody's Corporation zaplatí americkým úřadům v přepočtu 22 miliard korun za urovnání obvinění, že její ratingová agentura před globální finanční krizí nereálně ohodnocovala hypoteční cenné papíry rizikovější povahy. V pátek to oznámilo tamní ministerstvo spravedlnosti.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku. | Foto: Reuters

New York - Americká společnost Moody's Corporation zaplatí americkým úřadům téměř 864 milionů dolarů. Urovná tak obvinění, že její ratingová agentura neadekvátně ohodnocovala rizikovější hypoteční cenné papíry a přispěla tím k nejhorší finanční krizi od 20. let minulého století, kdy Ameriku zasáhla Velká hospodářská krize.

Ratingová agentura Moody's Investors Service dosáhla dohody s ministerstvem, 21 americkými státy a federálním distriktem. Uzavřela tak obvinění, že přispěla k nejhorší finanční krizi od 20. let minulého století, kdy Ameriku zasáhla Velká hospodářská krize.

"Moody's se v době před velkou recesí nedržela svých vlastních pravidel pro poskytování ratingových známek a nenaplnila slib transparentnosti," uvedl Bill Baer z ministerstva spravedlnosti.

Moody's v rámci dohody o urovnání souhlasila s řadou reforem, které mají zajistit objektivitu jejích ratingů. Mezi tyto reformy patří například oddělení analytických aktivit od obchodních záležitostí.

"Ratingové známky agentury Moody's byly přímo ovlivňovány požadavky vlivných klientů z oblasti investičního bankovnictví, kteří vydávali cenné papíry a platili společnosti Moody's za jejich ohodnocení," upozornil generální prokurátor státu Connecticut George Jepsen.

Moody's je druhou největší ratingovou agenturou na světě po Standard & Poor's. Ta se již před dvěma lety dohodla, že za urovnání podobných obvinění v USA zaplatí téměř 1,4 miliardy dolarů (35,5 miliardy Kč).

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je hodnocený subjekt vnímán. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Pro investory je nejvyšší rating především známkou důvěryhodnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy