V Blansku otevře modulová kavárna. Na místo bývalého hotelu ji usadil stotunový jeřáb

ČTK ČTK
14. 6. 2021 13:56
Stotunový jeřáb v pondělí usadil na Poduklí v Blansku modulovou kavárnu. Skelet vyplnil prostor na centrálním náměstí Republiky po zbouraném hotelu Dukla, město ještě chystá úpravy okolí. V provozu by kavárna měla být zřejmě na začátku srpna. Řekla to mluvčí radnice Pavla Komárková.
Usazení budoucí modulové kavárny na místě bývalého hotelu Dukla v centru Blanska
Usazení budoucí modulové kavárny na místě bývalého hotelu Dukla v centru Blanska | Foto: ČTK

Modulová stavba je téměř 18,5 metru dlouhá a necelé čtyři metry široká, tvoří ji dvě části. Firma nejdříve musela osadit samotný jeřáb, poté kavárnu, následně jeřáb zase uvolnit. To vše zabralo několik hodin práce.

"Samotné usazování kavárny proběhlo bez problémů. Ty nastaly ale ještě před tím, když se zjistilo, že bude třeba zpevnit podloží. Kavárnu jsme měli usazovat už ke konci května, takhle se ale ještě muselo pracovat právě na podloží," uvedla Komárková.

Do Blanska kavárna doputovala od Máchova jezera, kde ji v Doksech vyrobila tamní firma. Modulový systém má zajistit, že kavárnu v budoucnu bude možné přesunout na jiné místo ve městě. Zatím se s něčím podobným ale nepočítá. Součástí interiéru bude vlastní kavárna s dvacítkou míst k posezení, toalety i přípravna potravin či bar.

Nyní se na modulech bude pracovat tak, aby kavárna byla nachystaná pro veřejnost. Kolaudace je podle mluvčí v plánu zhruba na konci července, otevření pak zřejmě na začátku srpna. Objekt, včetně usazování a plánovaných úprav okolí, vyšel podle mluvčí na 6,6 milionu korun.

Blansko vybralo zhotovitele i provozovatele budovy kavárny v závěru loňského roku, stala se jím firma Cubespace. Blansko zhotovitele a provozovatele kavárny hledalo opakovaně. Naposledy loni na jaře, kdy zájemci stáhli původně podané nabídky v takzvaném koncesním řízení kvůli koronavirové krizi a nouzovému stavu.

Video: Trdelník nahradil "covidník". Čokoládové koronaviry pražské kavárny jdou na dračku

Trdelník nahradil "covidník". Čokoládové koronaviry pražské kavárny jdou na dračku | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy