Mobily myPhone v sobě měly virus, tajně vytáčely drahá zahraniční čísla

ČTK ČTK
21. 3. 2018 16:52
Operátoři evidují ve svých sítích jednotky tisíc kusů mobilních telefonů této značky a typu, přičemž problém se prokazatelně vyskytl u zhruba 2000 z nich.
Telefon myPhone
Telefon myPhone | Foto: Mall.cz

Praha - V Česku se objevily mobily z Číny, které tajně vytáčely drahá zahraniční čísla. Již z výroby obsahovaly některé telefony myPhone Classic virus, který bez vědomí majitele vytáčel několik krátkých hovorů do destinací, jako jsou Čad, Nigérie, Malawi, Senegal a další. Uvedla to Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Vir se aktivuje po vložení SIM karty do telefonu a po připojení k datové síti. Přístroj si do paměti telefonu bez vědomí jeho uživatele natáhne malý soubor pravděpodobně s aktualizovanými telefonními čísly exotických destinací, které následně automaticky a bez vědomí uživatele vytáčí.

Telefony myPhone Classic jsou určeny zejména pro seniory. "Operátoři informovali pomocí SMS zprávy všechny potenciálně postižené uživatele, aby přístroj neprodleně reklamovali u prodejce, kde jej koupili. Jejich distributor pro ČR nabídl pro postižené zákazníky aktualizaci softwaru," uvedl výkonný ředitel APMS Jiří Grund.

Telefony podle Grunda nepocházejí z oficiální distribuce českých mobilních operátorů a nedaly se koupit v jejich prodejnách, ale v e-shopech nebo u nezávislých prodejců. "V oficiální distribuci by se podobné chování nemohlo objevit, neboť přístroje před zařazením do nabídky procházejí velmi přísným testováním," podotkl Grund.

Aktuálně operátoři evidují ve svých sítích jednotky tisíc kusů mobilních telefonů této značky a typu, přičemž problém se prokazatelně vyskytl u zhruba 2000 z nich. Telefon šlo pořídit za zhruba 600 korun na desítkách e-shopů a prodejen.

 

Právě se děje

Další zprávy