Mobilní telefon slaví 35 let. Podívejte se, jak se z cihly stal smartphone

Šéf designéru Rudy Krolopp s telefonem DynaTAC 8000x (vlevo). Klikněte pro vstup do galerie.
Společnost Motorola začala s vývojem mobilního telefonu a potřebné infrastruktury na přelomu 60. a 70. let minulého století. První funkční prototyp spatřil světlo světa v roce 1973. Na obrázku Martin Cooper - šéf divize komunikačních systémů Motoroly, který v dubnu 1973 provedl vůbec první hovor v mobilní síti.
Než však bylo možné přístroj nabídnout zákazníkům, uplynulo dalších deset let, během nichž projekt spolkl kolem 100 milionů dolarů. Důvodem tak dlouhé prodlevy byla nutnost připravit nezbytnou infrastrukturu i vlastní výrobu telefonu a projít schvalovacím procesem u americké federální telekomunikační komise FCC. Na obrázku vidíme, jak se telefony stávaly menší a lehčí.
V 80. letech a v první polovině následující dekády patřila Motorola k lídrům na trhu mobilních telefonů. Postupně však svou pozici ztrácela, zejména ve prospěch finské Nokie. Posledním velkým úspěchem Motoroly z hlediska objemu prodejů byl "véčkový" model Razr, vyráběny v letech 2004 až 2007. Podle některých zdrojů byl se 130 miliony prodaných kusů vůbec nejúspěšnějším mobilem s rozevírací konstrukcí v historii mobilního průmyslu. Na obrázku legendární klasický telefon s dlouhou výdrží a téměř nezničitelným tělem - Nokia 3310
Navázat na prodejní úspěchy Razru se Motorole ale nepodařilo, a její tržní podíl od té doby klesal. Podobně jako finská Nokia nedokázala udržet krok s nástupem chytrých telefonů. Na obrázku Steve Jobs při uvedení prvního iPhonu v roce 2007. V létě 2011 dlouhodobě ztrátovou mobilní divizi Motoroly odkoupila společnost Google, od které ji v roce 2014 koupila čínská společnost Lenovo.
Foto: ČTK
ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
21. 9. 2018 11:16
První komerčně dostupný mobilní telefon uvedla na trh americká společnost Motorola před 35 lety, 21. září 1983. Vzhledem k obřím rozměrům se modelu s názvem DynaTAC 8000x přezdívalo "cihla" a za skoro 4000 dolarů (po přihlédnutí k inflaci by to dnes představovalo zhruba 212 500 korun) si jej mohli dovolit jen skutečně bohatí. Přesto šel dobře na odbyt a v praxi prokázal, že princip telefonu, který lze mít stále při sobě, lidi zaujal.
 

Právě se děje

Další zprávy