Stejná mobilní síť pro všechny? Operátoři jednají o sdílení

ČTK ČTK
20. 6. 2014 9:57
Sdílení infrastruktury má tuzemským operátorům snížit náklady, aktivitu podporuje i Český telekomunikační úřad.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: T-mobile

Praha - Mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone společně potvrdili, že diskutují o možném sdílení a konsolidaci mobilních sítí GSM, 3G a LTE. Analýzu možného obchodního modelu sdílení a konsolidace mobilních sítí provede externí poradce. Firmy to uvedly v páteční tiskové zprávě. Sdílení infrastruktury má přinést snížení nákladů.

Po analýze se každý z operátorů rozhodne, zda bude v projektu pokračovat. Teprve potom by mohla být zahájena obchodní jednání k dosažení dohody o finančních a právních podmínkách modelu společné spolupráce. Po dobu analýzy budou operátoři pokračovat ve svých dříve naplánovaných aktivitách v oblasti rozvoje sítí.

Přiberou i Vodafone?

Na základě dříve uzavřené dohody budují společně mobilní sítě O2 a T-Mobile. Vodafone to označil za diskriminaci a stěžoval si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Dohodu o sdílení vysílačů pro LTE uzavřely firmy O2 a T-Mobile začátkem května. Již loni se dohodly na sdílení sítí GSM a 3G. Telefónica přitom loni v létě jednala o sdílení právě s Vodafonem, nakonec ale dohoda padla, stejně jako předchozí jednání s T-Mobilem.

Nižší náklady, výhody pro klienty

Sdílení infrastruktury má operátorům snížit náklady. Náklady na sítě LTE by se včetně plateb za licence mohly vyšplhat na 30 až 40 miliard korun. Sdílení podporuje i Český telekomunikační úřad, protože v úspoře nákladů vidí benefity pro zákazníky.

Sdílení sítí čtvrté generace mezi O2 a T-Mobilem se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za správu a provoz ve východní části území a T-Mobile na západě. Do konce roku chtějí všichni tři operátoři pokrývat rychlým internetem přes 90 procent populace.

 

Právě se děje

Další zprávy