Na české počítače útočí další vir. Hackeři chtějí tisíce korun za porušení autorských práv

ČTK ČTK
1. 8. 2017 12:57
Nový vyděračský program zařízení zablokuje a pod hlavičkou policie či autorskoprávní organizace požaduje tisíce korun za údajné porušení autorského práva. V případě neuposlechnutí hrozí i trestním stíháním. Softwarové firmy radí rozhodně nic neplatit a obrátit se na specialisty.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - V Česku se v posledních dnech objevily případy vyděračských útoků, kdy podvodníci zablokují PC uživatele a požadují tisíce korun za údajné porušení autorského práva. Toho se měli lidé dopustit pořízením pirátských kopií softwaru, filmů anebo hudby. Uvedla to dnes v tiskové zprávě aliance softwarových firem BSA.

Vyděrači zablokují internetový prohlížeč či počítač smyšleným oznámením o porušení autorského práva. Následně se pod hlavičkou policie či autorskoprávních organizací dožadují zaplacení pokuty za porušení autorských práv v řádu několika tisíc korun. Pokud nezaplatí, vyhrožují trestním stíháním, vyšetřováním a permanentním zablokováním počítače.

"Jde o jasný podvod. Autorskoprávní organizace ani policie nikdy touto formou nekomunikují. Podvodníci využívají černého svědomí lidí a vyděračské viry umisťují na stránky, odkud lze nelegální cestou stáhnout software, filmy či hudbu. Vyděračské viry umisťují také na stránky s erotickým obsahem.

Počítají s tím, že se lidé leknou, že se dopustili něčeho nezákonného, a raději pár tisíc zaplatí. Nedoporučuje se podvodníkům cokoli platit, protože po zaplacení obyčejně nedojde k odstranění vyděračského viru. Namísto toho by si měli lidé nechat počítač odvirovat a příště se vyvarovat návštěv rizikových webů," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Nárůst útoků podvodníků v letních měsících podle Hlaváče pravděpodobně souvisí s tím, že lidé v době dovolených jsou méně obezřetní a navštěvují i rizikové webové stránky, kde je pravděpodobnost útoku vyděračů vysoká. Patří mezi ně stránky nabízející nelegálně získaný software, filmy a hudbu či erotický obsah.

Vyděračský program může zablokovat nejen internetový prohlížeč, ale i celý počítač. Nejagresivnější jsou viry, které si uživatelé zavlečou do počítače instalací softwaru staženého z nelegálních zdrojů, například online úložišť nebo výměnných sítí.

Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy, grafické a návrhářské programy, CAD aplikace či antivirové systémy. V Česku se podle loňské analýzy užívá 33 procent nelicencovaného softwaru. Výrobci softwaru tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy