Mnoho Čechů jezdí na propadlé řidičáky. Ministerstvo jich za letošek eviduje 222 tisíc

ČTK ČTK
7. 11. 2017 13:43
Za jízdu s dokladem po ukončení jeho platnosti hrozí řidiči na místě dvoutisícová pokuta. Výměna dokladu je bezplatná, připlácí se jen za rychlejší vydání.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Martina Křížová

Praha - Řidičský průkaz s končící platností si během deseti měsíců letošního roku vyměnilo 439 000 řidičů. Dalším 222 000 průkaz propadl, oznámilo ministerstvo dopravy.

Úřad upozornil, že za jízdu s dokladem po ukončení jeho platnosti hrozí řidiči na místě dvoutisícová pokuta, ve správním řízení se může sankce o dalších 500 korun prodražit. Výměna dokladu je bezplatná i poté, co platnost dokladu vypršela.

O bezplatnou výměnu řidičského průkazu je možné požádat nejdříve tři měsíce před vypršením platnosti. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dnů. Možná je ale i rychlejší varianta, za 500 korun mohou řidiči požádat o výměnu do pěti pracovních dnů, uvedlo ministerstvo.

K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít na úřad v místě svého trvalého bydliště s platným průkazem totožnosti a donést jednu fotografii a současný řidičský průkaz.

Kromě řidičských průkazů upozornilo ministerstvo na množství takzvaných průkazů způsobilosti pro vůdce plavidel a lodních posádek, kterým vyprší platnost. Dohromady zbývá do konce roku vyměnit 10 500 průkazů způsobilosti. Vyměnit si je letos přišlo zatím jen 4500 lidí, dodal úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy