MMF: Světová ekonomika poroste nejméně od začátku krize

ČTK ČTK
8. 10. 2013 16:45
Mezinárodní měnový fond už pošesté za sebou zhoršil svou globální předpověď na letošní rok
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington/New York - Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,9 procenta, což bude nejméně od globální krize roku 2009. Příští rok pak růstové tempo oživí jen mírně a dosáhne 3,6 procenta. Ve své podzimní prognóze to předpověděl Mezinárodní měnový fond, který tak zhoršil svou globální předpověď na letošní rok už pošesté za sebou.

Fond rovněž uvedl, že Spojené státy se pravděpodobně vyhnou neschopnosti splácet své dluhy, což by mělo citelné dopady na celou světovou ekonomiku.

K novému zhoršení odhadu měnový fond donutil výrazný útlum zemí rozvíjejícího se světa v čele s Čínou, Indií a Ruskem. Fond zhoršoval svůj výhled pro letošní rok každé čtvrtletí od loňského jara, kdy ještě předpovídal, že světová ekonomika vzroste o 4,1 procenta.

Až do letošního léta k tomu nejvíce přispívala dluhová krize a recese v eurozóně, ve druhém čtvrtletí se už ale země eura z propadu vymanily, naopak útlum se prohloubil v Asii a Rusku. Podle dřívější definice fondu, která platila do roku 2009, znamená zpomalení ročního tempa růstu pod tři procenta globální recesi.

Vyspělý svět potáhnou Spojené státy

Pro vyspělý svět Mezinárodní měnový fond letos očekává stejně jako v posledním odhadu růst o 1,2 procenta a v příštím roce zrychlení na dvě procenta. Výhled pro mladé tržní a rozvojové ekonomiky naproti tomu fond zhoršil na 4,5 procenta z dosavadního pětiprocentního odhadu. V roce 2014 měnový fond v této skupině zemí čeká oživení jen těsně nad pět procent.

Zvlášť výrazně snížil fond letošní výhled pro Indii, Rusko a Mexiko. Čína, která je po USA druhou největší ekonomikou světa, podle fondu letos dál zpomalí na 7,6 procenta a příští rok až na 7,3 procenta.

Dynamiku vyspělého světa potáhnou příští rok Spojené státy, jejichž ekonomika by měla z letošního útlumu zrychlit na 2,6 procenta. Fond ovšem předpokládá, že nynější období ochromení vládní činnosti kvůli rozpočtovým sporům bude velmi krátké a že se politici dohodnou i na zvýšení limitu pro zadlužení, k němuž se Washington dostane příští týden. Pokud se to nestane, podkope to podle fondu nejen americkou, ale celou světovou ekonomiku.

Bez zvýšení dluhového limitu by americká vláda neměla peníze na splácení svých závazků. "Důsledky neschopnosti splácet dluhy by se projevily okamžitě," řekl hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard. "Považujeme to za málo pravděpodobné, ale kdyby se to stalo, mělo by to citelné dopady," dodal. Varoval přitom, že jedním z důsledků by pravděpodobně byla nová hospodářská recese v USA.

Česko se zotaví až příští rok

Zřetelně podle fondu oživí eurozóna, která po letošním poklesu o 0,4 procenta přejde příští rok k jednoprocentnímu růstu. Tlačit vpřed by ji mělo Německo, které už letos poroste o půl procenta a v roce 2014 zrychlí na 1,4 procenta. Překvapila Velká Británie, které měnový fond zlepšil odhad nejvíce ze všech velkých zemí.

Pro českou ekonomiku měnový fond zhoršil výhled již v srpnu, kdy předpověděl, že ji letos čeká pokles o 0,4 procenta. Zotavení z recese lze očekávat až příští rok, kdy by ekonomika měla vykázat růst o 1,5 procenta, uvedl fond po srpnových oficiálních konzultacích v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy