Řecku půjčíme, pokud mu ulevíte, vzkazuje evropským věřitelům Mezinárodní měnový fond

ČTK ČTK
21. 7. 2017 12:20
Mezinárodní měnový fond schválil půjčku ve výši 1,6 miliardy eur. Podmínil ji ale tím, že evropští věřitelé musí podniknout kroky ke zmírnění řeckého dluhu. Ti by mohli například přístoupit ke snížení úroků či k prodloužení doby splatnosti půjček. Řecko navíc musí pokračovat v ekonomických reformách v zemi.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek v zásadě schválil své zapojení do finanční pomoci Řecku v podobě půjčky 1,6 miliardy eur (41,8 miliardy korun). Vyplacení peněz ale podmiňuje tím, že evropští věřitelé podniknou kroky ke zmírnění řeckého dluhu, a zajistí tak jeho udržitelnost.

Šéfka MMF Christine Lagardeová uvedla, že dohodu Atén s evropskými věřiteli na plánu k obnovení udržitelnosti dluhu Řecka očekává v brzké době.

Pokud bude dohody o zmírnění dluhové zátěže Řecka dosaženo, připojí se měnový fond k záchrannému programu, na kterém se Atény předloni dohodly s eurozónou. Pravidla eurozóny zakazují přímé snížení dluhu, věřitelé nicméně mohou přistoupit ke snížení úroků či k prodloužení doby splatnosti půjček.

Dluh Řecka se nyní pohybuje blízko 180 procent hrubého domácího produktu (HDP), což je druhá nejvyšší míra zadlužení na světě po Japonsku. "Dohoda o půjče MMF vstoupí v platnost až poté, co fond od evropských partnerů Řecka obdrží konkrétní a věrohodné záruky pro zajištění udržitelnosti dluhu," uvedl MMF. Dodal, že podmínkou poskytnutí úvěru je i pokračování ekonomických reforem v Řecku a upozornil, že k realizaci půjčky bude po čtvrtečním schválení zapotřebí ještě jedno rozhodnutí jeho výkonné rady.

Představitelé Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) před dvěma týdny Řecku schválili uvolnění třetí tranše záchranného úvěru v objemu 8,5 miliardy eur (221,8 miliardy korun).

ESM, který funguje jako záchranný fond eurozóny, vyplacení peněz odkládal, dokud Řecko neplní stanovené požadavky. Bez uvolnění části úvěru by Řecko nebylo s to vyrovnat dluhy, jejichž splatnost je v červenci.

Nynější záchranný program je od roku 2010 už třetí. Jeho celkový objem dosahuje 86 miliard eur (2,2 bilionu korun).

Euroskupina v červnu potvrdila, že po dokončení záchranného programu v příštím roce by měla rozhodnout o opatřeních, která Řecku dál sníží dluhovou zátěž. Euroskupinu tvoří ministři financí zemí eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy