Spor Řecka s MMF kulminuje. Měnový fond prý odmtl kompromis

ČTK ČTK
14. 6. 2015 11:51
MMF odmítl Bruselem vypracovaný kompromis ohledně Řecka, píše německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Řecko. Ilustrační foto.
Řecko. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Mezinárodní měnový fond (MMF), jeden z významných věřitelů zadluženého Řecka, odmítl dojednaný kompromis, který Aténám nedávno předložil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedl to německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

FAZ se odvolává na zdroj z řad vyjednávačů MMF.

Text dojednaný v minulých dnech počítal s tím, že Atény odloží škrty v nižších důchodech výměnou za stejné snížení vojenského rozpočtu, upřesnil německý list. Podle něj se jednalo o částku 400 milionů eur (asi 11 miliard Kč). Juncker údajně předal kompromis řeckému premiérovi Alexisi Tsiprasovi.

MMF však rozhodně odmítl, že by nějaký kompromis torpédoval. Tiskový článek, který se opírá a vyjádření anonymních zdrojů, je nesprávný, řekl agentuře DPA ve Washingtonu mluvčí fondu Gerry Rice.

Řecko v pátek odsoudilo tlaky, které podle něj vyvíjí MMF na dva další velké věřitele Řecka, Evropskou unii a Evropskou centrální banku. Řekům vadí, že MMF trvá na tom, aby pokračovali v tvrdých úsporných opatřeních.

Řecká delegace v sobotu odpoledne v Bruselu obnovila jednání s představiteli věřitelů ve snaze se dohodnout na opatřeních, která musí Atény přijmout. Tato dohoda je potřebná k tomu, aby se uvolnila část mezinárodních půjček Řecku, což by zemi umožnilo splácet své dluhy a nedostat se do platební neschopnosti.

Tsipras v noci na sobotu svému vyjednávacímu týmu řekl, že je ochoten uzavřít s mezinárodními věřiteli "obtížný kompromis", ale jen v případě, že Řecku zmírní jeho zadluženost na "udržitelnou" úroveň. Pokud komise uzná řecké návrhy za hodné diskuze, vyjednávání se zástupci věřitelů bude v neděli pokračovat, uvedl řecký list Ethnos.

Oficiální zdroje se k průběhu víkendových jednání kolem Řecka zatím nevyjádřily.

Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo poté, co delegace MMF ve čtvrtek kvůli neshodám opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu. Nejvyšší evropští činitelé ale v pátek vyzvali k pokračování v rozhovorech.

Eurozóna v únoru schválila prodloužení záchranného programu pro Řecko do konce června. Výplatu zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy