Mlékaři přišli kvůli sankcím o miliardu korun, tvrdí komora

ČTK ČTK
7. 9. 2015 12:15
O zhruba miliardu korun přišli tuzemští výrobci a exportéři mléka kvůli ruskému embargu. Tvrdí to Agrární komora, která proto spolu s Potravinářskou komorou proto požaduje od Evropské unie i českého ministerstva zemědělství větší finanční podporu. Nepřímé ztráty dané poklesem výkupních cen budou podle komory daleko větší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Michaela Hasíková

Praha - Ruské embargo způsobilo tuzemským výrobcům a exportérům mléka přímou finanční ztrátu ve výši miliardy korun. Agrární komora spolu s Potravinářskou komorou proto požaduje od Evropské unie i českého ministerstva zemědělství větší finanční podporu, ale i podporu exportu mléčných produktů do zemí mimo Evropskou unii.

Na dnešní tiskové konferenci to řekl programový ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Nepřímé ztráty dané poklesem výkupních cen budou podle komory daleko větší. Podle agrárníků by případný pokles stavů českých dojnic způsobil i škody půdě, do které by se nevracel dostatek organické hmoty.

Cena, za kterou zemědělci mléko prodávají do mlékáren, klesla podle komory meziročně o čtvrtinu. V srpnu se podle komory pohybovala pod sedmi korunami za litr, tedy pod výrobními náklady. Podle viceprezidenta Agrární komory Leoše Říhy se současní chovatelé chovají spíše jako "srdcaři" než lidé s ekonomickým rozmyslem. Pokud se situace nezmění, může podle komory dojít k případnému snížení počtu dojnic, které produkují mimo mléka i chlévskou mrvu, která se následně vrací do půdy a zvyšuje její úrodnost.

Krize s padajícími cenami mléka se netýká jen ČR, mléka je v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót nadbytek na celém evropském trhu. Ministerstvo zemědělství proto situaci řeší i na evropské úrovni, dnes jedná ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Bruselu se svými resortními kolegy.

Komora po ministrovi požaduje schválení nového dotačního programu na podporu mléka na pokrytí nákladů na vedení evidence zvířat nebo zvýšení podpory kontroly užitkovosti skotu. Agrárníci chtějí i další dotace na zlepšování kvality půdy či urychlení spouštění programů, které má již ministerstvo připravené, například ohledně podpory kvalitního mléka.

Navíc si komora přeje, aby vláda do konce září schválila změnu zákona, díky které by mohli farmáři využívat takzvanou "zelenou naftu" i v oborech živočišné výroby. Předložit by ji mělo ministerstvo zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy